Přehledně: Jak udržet v české krajině vodu a život? Projděte si konkrétní projekty

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
28. 9. 2019 19:19
Česko se potýká s dlouhotrvajícím suchem. V posledních pěti letech byly i proto schváleny stovky projektů v hodnotě miliard korun. Jejich úkolem je pomoci zadržovat vodu v krajině a posílit lokální vodní ekosystémy. Patří mezi ně například čištění a revitalizace rybníků napříč všemi kraji nebo obnovování mokřadů a rašelinišť.

Zadržování vody zlepšuje místní klimatické podmínky a pomáhá chránit také před povodněmi. Podívejte se na některé z mnoha projektů, které byly schváleny nebo už dokonce dokončeny.

Brněnská přehrada je teď na půl vypuštěna. Břehy se budou sypat vápnem proti sinicím.
Brněnská přehrada je teď na půl vypuštěna. Břehy se budou sypat vápnem proti sinicím. | Foto: Jan Langer

Revitalizace brněnské údolní nádrže

Region: Jihomoravský kraj

Celková částka: 93 247 968 Kč
Výše dotace EU: 79 260 774,05 Kč
Veřejné zdroje ČR: 13 987 194 Kč

O co jde?

V letech 2009 až 2012 Povodí Moravy v rámci operačního programu Životní prostředí přistoupilo k rozsáhlé revitalizaci Brněnské údolní nádrže na řece Svratce. Nádrž, jejíž povodí se rozkládá na ploše zhruba 1600 kilometrů čtverečních, kvůli silnému znečištění vykazovala známky silně poškozeného vodního ekosystému. Kvalitu vody silně zhoršily přemnožené sinice do takové míry, že byl nutný zásah člověka. Nová aerační technologie měla dle projektu potlačit sinice a naopak podpořit výskyt dalších druhů organismů. V nádrži rybáři také navýšili počet dravých ryb.

 

Právě se děje

Další zprávy