Agitace, spor o svetr i nechuť být všude. Prezidentské známky jsou unikát plný emocí

Kateřina Hovorková Ekonomika Kateřina Hovorková, Ekonomika
Aktualizováno 11. 6. 2023 12:50
Česko je jednou z mála zemí, kde se nově zvolený prezident objevuje na poštovních známkách. Ty s Petrem Pavlem zamířily v týdnu do prodeje, většina se ale okamžitě vyprodala. V minulosti bylo schvalování známek s hlavou státu plné emocí, podobně jako nyní. Projděte si galerii prezidentských známek od Masaryka po Pavla a zjistěte, co jejich vzniku předcházelo.
Známka s Adolfem Hitlerem
Známka s Adolfem Hitlerem | Foto: Poštovní muzeum

Emil Hácha a doba protektorátu

Vlastní známku měli všichni prezidenti. Až na jedinou výjimku a tou byl Emil Hácha. Známka se nestihla vydat. "Navíc v době protektorátu vycházely spíše známky s Adolfem Hitlerem. Byl to určitý způsob, jak komunikovat postavení protektorátu ve státoprávní rovině," připomíná muzejní kurátor Kovařík. 

Nakonec se Emil Hácha známky dočkal, ale až v roce 2018. Nešlo o oficiálním vydání, ale o službu České pošty, která se nazývá "Vlastní známky". Privátní subjekty si mohou navrhnout určitý námět, a pokud je schválen, dostane se známka do výroby.

"Návrh je spojen s městem Trhové Sviny, které jsou rodištěm Háchy. Ovšem schvalování bylo trochu náročné, řešily se právní věci, zda to není v rozporu s propagováním zakázaných znaků, symbolů či organizací. Analýza dopadla ve prospěch vydání, tu známku máme, ale nejde o známku oficiální. Můžete s ní vyplatit dopis, ale celý náklad jde za subjektem, který si ji objednal, na poště ji nekoupíte," pokračuje Kovařík.

 

Právě se děje

Další zprávy