Pro progresivní zdanění příjmů jsou tři pětiny Čechů, ukázal průzkum

ČTK ČTK
8. 9. 2023 18:45
Pro progresivní zdanění příjmů jsou tři pětiny Čechů, ukázal průzkum

Pro progresivní zdanění příjmů, tedy pro to, aby lidé s vyššími příjmy odváděli na daních vyšší procento z příjmů než lidé s nižšími příjmy, jsou téměř tři pětiny Čechů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Podle autorů se tak potvrdil dlouhodobý trend, že podpora progresivního zdanění příjmů je v posledních letech nižší, než bývala před 15 až 20 lety. Výraznější posun oproti minulému průzkumu z prosince 2019 naopak nastal v porozumění systému daní, za srozumitelný ho pokládají zhruba dvě pětiny dotázaných, nejvíce od začátku měření v roce 2007.

Česko má dvě sazby daně z příjmu fyzických osob, základní činí 15 procent a zvýšená 23procentní se uplatňuje na výdělky nad čtyřnásobkem průměrné mzdy.

"Názory jak na progresivní zdanění, tak na hodnocení daní v souvislosti s výší příjmu jsou v posledních deseti letech poměrně stálé," uvedlo centrum. Aktuální průzkum tak potvrdil, že česká veřejnost se spíše kloní k názoru, že daně lidí s vysokými příjmy jsou nízké, u lidí s průměrnými příjmy jsou daně vnímány nejčastěji jako přiměřené a v případě lidí s nízkými příjmy převládá názor, že jejich daně jsou vysoké.

Zároveň u české veřejnosti převládá podpora progresivního zdaňování příjmů. To, že by procento odvedené na daních u lidí s vysokými příjmy mělo být vyšší než u lidí s nízkými příjmy, si myslí 59 procent dotázaných. Přibližně pětina uvedla, že by mělo být "mnohem vyšší". Necelá třetina respondentů se vyslovila pro zdaňování stejnou sazbou bez ohledu na výši příjmu a tři procenta dotázaných uvedla, že by lidé s vyššími příjmy z nich měli na daních odvádět relativně menší část v porovnání s těmi, kdo mají nízký příjem. Zhruba šest procent pak odpovědělo, že neví.

 

Právě se děje

Další zprávy