Řecko zneužívá toho, že chybí pravidla bankrotu v eurozóně

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 8. 7. 2015 14:21
Jaká je pravděpodobnost Grexitu? A jak se s ním vyrovnají země měnové unie? V online rozhovoru odpovídala Helena Horská.
Přiblížil se odchod Řecka z eurozóny? Ptali jste se ekonomky
Dotazovaný právě odpovídá
Helena Horská právě odpovídá
Přejít k dotazům

Online rozhovor - Řecká vláda má už jen den na to, aby předložila důvěryhodný plán reforem, pokud chce získat od zemí eurozóny další finanční injekci. Pokud tamní vláda tento termín nesplní, tak už Řecko další pomoc od Euroskupiny nezíská a nic nebude bránit jeho případnému odchodu z měnové unie.

Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské je pravděpodobnost, že Řecko zůstane v eurozóně během dalších tří let, menší než 40 procent. "Rok dva mohou fungovat na strategii handlování se s eurozónou a přitom zavést pro domácí platby vlastní, paralelní měnu," uvedla v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

V eurozóně podle ní s bankrotem některého z členských států nikdo nepočítal. "Věřilo se, že všichni budou disciplinovaní a budou doma udržovat pořádek jako každý správný hospodář," tvrdí Horská s tím, že měnová unie vznikla jako projekt "na věčné časy". "Ve smlouvách není ani zmínka o podmínkách a možnostech výstupu z eurozóny," dodává.

V Řecku se podle ní nezodpovědně chovaly i předchozí vlády, ale až Syriza nyní začala zmíněných slabin eurozóny zneužívat. "Vztah věřitele - dlužníka obrátily vzhůru nohama. Věřitel je ten zlý, co půjčoval, ale neměl," říká ekonomka.

Přiblížil se odchod Řecka z eurozóny? Ptali jste se ekonomky

Dotazovaný právě odpovídá
Helena Horská právě odpovídá
Aktualizovat reportáž
8. 7. 2015
Ptá se: Honza

Dobrý den, máte pocit, že Řecko bude schopno bez emocí akceptovat řízeny odchod z eurozóny ??

Odpovídá: Helena Horská

...výměnou za odpuštění značné části dluhu.

HH

8. 7. 2015
Ptá se: Pavel

Jak je mozne, ze oba dva recti ministri financi (byvaly a stavajici), oba dva provesori ekonomie na universitach nebyli schopni dat na stul reformy, ktere by vyhovovali jak Recku tak i EU. Navic mam dojem, ze nepochopili zakladni ekonomicka pravidla. Jak je to mozne?

Odpovídá: Helena Horská

Do hlav jim bohužel nevidím. Uznávají asi jiné hodnoty než já nebo asi i Vy. Mě doma rodiče učili, když si něco půjčím, tak to v dohodnuté době vrátím a ještě za to poděkuji.

V Řecku? Mají pocit, že jim všichni ublížili a že vina je na druhé straně. Evropa by měla být prý víc solidární? Jak hodně ještě?

HH

8. 7. 2015
Ptá se: PavelM

Jedna z Vašich odpovědí zní - V roce 2013 to už vypadalo, že řecká ekonomika začne konečně růst. Na začátek 2014 přišly volby a krajní levicová vláda. Není to však tak, že problémy se v Řecku objevily za pravicové vlády? Platí podle Vás, že levicový = rozhazovačný a pravicový = úsporný hospodář? Děkuji moc.

Odpovídá: Helena Horská

Tak to není. V jiné odpovědi jsem už popsala nedobrý stav řecké ekonomiky ještě před samotným vstupem do eurozóny. Syriza přinesla do jednání aroganci, extrémní populismus, zneužívání slabin eurosmluv. Vztah věřitele a dlužníka obrátila vzhůru nohama. Věřitel je ten zlý, co půjčoval, ale neměl.

V Řecku se ani pravicové natož levicové vlády nechovaly zodpovědně. Jinak by nemohl vzniknout tak přebujelý a neefektivní stát, který platí i za to, že chodíte včas do práce a ne po siestě.

HH

8. 7. 2015
Ptá se: Tomáš

Je vůbec reálné aby EU opravdu nechala Řecko odejít? Řekové jsou nyní na dně a ať nynější situace dopadne jakkoliv, tak mohou jít jen nahoru (buď je zase na chvíli vytáhneme a podržíme, nebo se odrazí sami protože nic jiného jim nezbude).
Pokud odejdou, ukáže se že úředíci z Bruselu nejen nedokáží takovýto problém řešit včas. Ale že dané zemi se po vystoupení z EU daří ekonomicky lépe (nic jiného než stáhnout opasky máknout nezbude). Což může být nebezpečný preceneds pro náhled lidí na smysluplnost EU.
Nejsou tedy věčné odklady ultimáta dána tím, že představitelé EU nemají zájem aby Řecko vystoupilo a raději jim nakonec stějna zaplatí za to, že zůstanou?

Odpovídá: Helena Horská

Řecká "tragédie" odhalila problém eurozóny - neschopnost prosadit společný zájem a vynutit si uvnitř disciplínu. Vývoj může nakonec dospět k vytvoření pevnějšího jádra eurozóny. A zbytek se vrátí k vlastní měně nebo rozvolní vztahy s jádrem tím, že přejde na vlastní měnu, kterou ale naváže na euro.

HH

8. 7. 2015
Ptá se: Luboš

Dobrý den, čistě teoreticky. Bankrot Řecka, pak dalších jižních států, položílo by to i Německo? Zda ano jak by vypadal nájezd na vlastní měny států? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Helena Horská

Zahýbalo by to Německem, ale nepoložilo. Řecko tvoří jen cca 2 % HDP Eurozóny a jen 0,3 % světové ekonomiky .

HH

8. 7. 2015
Ptá se: Jitka

Paní Horská,
domnívám se, že EU Řecku peníze půjčí a pojede se dál, kdo ví kam a jak dlouho. Jaký je Váš tip (jinak to nelze napsat), že to celé divadlo dopadne?
Děkuji.

Odpovídá: Helena Horská

Můj OSOBNÍ TIP: eurozóna se bude ještě chvíli s Řeckem dohadovat. Až jim v Řecku dojde, že jim bude lépe bez eura, odejdou a Evropa jim ještě ráda vydláždí cestu ven. Bude se jednat o řízený bankrot a kontrolovaný výstup z Eurozóny.

HH

8. 7. 2015
Ptá se: Stanislav Švehla

Dobrý den,

jak je možné, že v USA funguje USD na celém území, i když jsou jednotlivé státy velmi rozdílné jak do podnebí, zdrojů a průmyslu? Zkrachoval někdy nějaký stát v rámci USA a jak se to řešilo tam ? Děkuji

Odpovídá: Helena Horská

Zásadní rozdíl: v USA mají pravidla pro bankrot či finanční problémy státu či města, ale v eurozóně? Nikdo s bankrotem členského státu nepočítal. Věřilo se, že všichni budou disciplinovaní a budou doma udržovat "pořádek" jako každý správný hospodář. S černými pasažéry se nepočítalo. Nejsou inspektoři, nejsou pokuty...

HH

8. 7. 2015
Ptá se: Petr

Dobrý den,

nebylo by pro Řecko rozumnější, než odejít z Eurozóny a zbavit se stabilní měny, pokrátit výdaje, snížit důchody, platy apod.?

Pokud přejdou na drachmu tak ta okamžitě ztratí hodnotu a zmenší se jim kupní síla zrovna tak.
Rozdíl je jen v tom, že stabilní měna je pro ekonomiku vždy lepší.Velká inflace s drachmou zanese do Řecké ekonomiky jen o další problém navíc.

Odpovídá: Helena Horská

Souhlasím, bylo. Ale Řekové to vidí jinak.

HH

8. 7. 2015
Ptá se: Rastislav D.

Dobry den,

jake sance davate tomu ze Recko zustane v menove unii?

Odpovídá: Helena Horská

v horizontu tří let méně než 40 %.

Rok dva mohou fungovat na strategii "handlování se" s eurozónou a přitom zavést pro domácí platby vlastní měnu (tzv. parelelní měnu). Eur už není dost teď. Bez nějaké vlastní měny, kterou by rekapitalizovaly vlastní banky, to nepůjde.

HH

8. 7. 2015
Ptá se: Karel

Dobrý den Heleno,

Zdá se, že volání po různých reformách v Řecku je zřejmě nezbytné. Není ale dalším zásadním pilířem rozšíření tamních ekonomických aktivit - průmyslu, zemědělství apod? Dle mého názoru je struktura řecké ekonomiky poměrně nestandardní, na evropské poměry a způsobů na čem Řekové mohou "vydělat" je poměrně málo.

Děkuji

Odpovídá: Helena Horská

Právě problém velmi malého podílu průmyslu na HDP (cca 8 %), který řadí Řecko k zemím málo industrializovaným, vyvolává otázku, zda by i výrazný propad drachmy řecké ekonomice pomohl. Turistický ruch by těžil z nízké ceny zájezdu. Ale i do hotelů se musí investovat. Investovali by pak zahraniční majitelé do řeckých hotelů?

HH

8. 7. 2015
Ptá se: Džordžo

Píšete, že nemáte rády analýzy založené na nepodložených datech. Mohu prosím vědět odkud (uveďte prosím zdroj) čerpáte údaj o tom že řecké průměrné důchody jsou vyšší něž německé? Podle toho, co jsem našel na internetu byl průměrný důchod v roce 2014 v Řecku asi 1000 Eur a v Německu 1180

Odpovídá: Helena Horská

Mé zdroje:

European Commission. (2013a). The Second Economic Adjustment Programme for Greece – Third Review. Luxembourg.

OECD. (2013). Pensions at a Glance. OECD and G20 indicators. OECD Publishing. http://dx.doi.org/10.1787/pension_glance-2013-en

8. 7. 2015
Ptá se: David Geisler

Racionální pohled ekonoma přináši do té mediální hysterie ohledně Řecka vždycky trochu čerstvého vzduchu. Před 5-6 kety jsem sledoval situaci středomořských zemí - tzv. PIGS. Zajímalo by mě, jak na tom teď ekonomicky jsou - oproti dnešnímu Řecku? Díky za vaše odpovědi

Odpovídá: Helena Horská

Snad nejvíce z PIGS zemí na sobě zapracovalo Španělsko. Nákladem bolavých strukturálních a daňových reforem je vysoká nezaměstnanost, hlavně mezi mladými. Nicméně vyhlídky jsou dobré: letos by Španělsko mělo růst rychleji než např. Itálie, která na "domácích úkolech" ještě moc nezapracovala.

HH

8. 7. 2015
Ptá se: Laďka

Brý den, v jedné odpovědi tvrdíte, že nejde ani o tak o výši dluhu. Domnívám se, že toto není moc osvícený výrok. Když má stát ročně platit desítky miliard jenom na úrocích z dluhů, jsou to podle mne vyhozené peníze, protože pracující populace dře, aby byly jejich daně vydávány tímto jalovým způsobem. Nikterak nezpochybňuji, že by se dluhy měly splácet, jen poukazuji na to, kdyby se nesmyslné dluhy nedělaly (rozhazovačnost, špatné hospodaření, extra vysoké - k práci demotivující sociální zabezpečení, zlodějny, korupce, protežování, atd..), nemusely by se tím pádem platit úroky. Díky za vyjádření.

Odpovídá: Helena Horská

Když ekonomika roste a úrokové sazby jsou nízké, splácet dluh není zas takový problém. Souhlasím s Vámi (v jedné z odpovědí jsem to už psala), že by stát neměl tvořit dluhy do nekonečna. V dobrých časech šetřit na zlé časy. V tom jsme asi za jedno. Mnohé státy ale dluhu zdědily a neprošly bankrotem ani odpuštěním dluhu a tak vysoký dluh jim zůstal viz např. Belgie.

HH

8. 7. 2015
Ptá se: Radek

Proč Řecko vstoupilo do eurozóny, když se už tehdy vědělo, že na to ekonomicky nemá?

Odpovídá: Helena Horská

...využilo situace a zachránilo se před útokem na drachmu kvůli špatné ekonomické situaci. Řekové Eurozónu využili jako štít před přísným okem trhu. A trhy se nechaly na dlouho ukolébat, že problém Řecka byl přijetím eura vyřešen. No, nebyl!

8. 7. 2015
Ptá se: V. Jelínek

Nemyslíte si, že země EU(zejména Francie a Německa) si dělají ze zbytku EU legraci? Prohlášení o konečném termínu ukončení připojení Řecka v eurozóně bylo několik, ale jim se evidentně nechce definitivně rozhodnout, a tak si Řecko vlastně ze všech dělá psinu a všechny pouze vydírá a vše vypadá, že velmi úspěšně.

Odpovídá: Helena Horská

Bohužel, není to tak jednoduché. Nikdo ze zakladatelů eurozóny nepředpokládal podobnou situaci. Eurozóna vznikla jako projekt "na věčné časy". Ve smlouvách není ani zmínka o podmínkách a možnostech výstupu z eurozóny. A Tsipras toho právě využívá! A nerohodnost představitelů eurozóny mě už také vytáčí. Vždyť už skoro měsíc není den, kdyby se termín konečného jednání neposunul. Věřte, nás ekonomy a analytiky už to také nebaví...
HH

8. 7. 2015
Ptá se: Pavel

Dobrý den,
Řekové tvrdí, že jsou drceni úsporami a že nemají kam dál couvat a že místo tlaku na úspory potřebují nastartovat hospodářský růst. Je to tak?
A pokud by se jim všechny splátky odložily o 20 let, stihnou se vůbec za tu dobu ze své situace vyhrabat a rozjet tak, aby pak odložené splácení zvládali?
Děkuji.

Odpovídá: Helena Horská

V roce 2013 to už vypadalo, že řecká ekonomika začne konečně růst. Na začátku 2015 přišly volby a krajně levicová vláda. Výsledek: řecká ekonomika se propadá a její propad se přiblíží depresi v USA ve 30. letech minulého století.

Problém nebyl se škrty (důchody Řeků jsou stále v PRŮMĚRU vyšší než v Německu,...), ale s neprováděním změn, které by řeckou ekonomiku postavily na nohy: privatizace totálně neefektivních státních firem a podniků, odříznutí oligarchů od politické moci a kontroly, redukce daňových úniků... Proč více jak třetina práceschopného obyvatelstva pracuje na živnostenských list? Švarc systém v Řecku...

Struktura řecké ekonomiky navíc připomíná zemi před industrializací. Jen 8 % HDP tvoří průmysl. Samozřejmě, Řekové jsou živi z turistického ruchu a i ten může být efektivnější a zatížený spravedlivou daní (ostrovy mají zatím stále výjimky z daní).

HH

8. 7. 2015
Ptá se: Jitka

Dobrý den,
prosím o Váš názor, jak to zahýbe s Eurem v případě přechodu Řecka na drachmu.
Děkuji.

Odpovídá: Helena Horská

Řízený odchod Řecka by eurem měl zahýbat jen krátkodobě. Posílení USD přes paritu bych nečekala.

Ale neřízený / divoký bankrot by mohl vést k výraznějšímu propadu eura. Záleží na odolnosti evropských ekonomik, především Německa. Případné problémy Německa by mohly zanést euro až pod paritu. Doufám, že k tomu nedojde, už proto, že problémy Německa by byly i naše problémy kvůli silné vazbě naší ekonomiky na Německo.

V pohledu 3 a více let je varianta odchodu Řecka pro euro lepší zprávou než jeho udržení v eurozóně. Řecko porušilo tolik pravidel, že udržet disciplínu mezi členy (především tu fiskální) bude pro eurozónu stále větší problém. A toho jsou si trhy vědomy. A promítnou to do hodnoty eura.

8. 7. 2015
Ptá se: Radek Vrána

Dobrý den.

Jen stručně a jasně. Zadlužení ČR je přibližně na 42% HDP, přičem neustále roste. V jakém časovém horizontu se dostane i naše země do stejné ,,řecké" pozice? Tedy do stavu, kdy už ,,nám" nikdo nepůjčí, bankomaty potemní a obchody zůstanou zavřené - to není jen bláznivá vize, to bude realita, otázkou pouze zůstává: kdy? Kolik máme času?
Je zcela evidentní, že jakmile zadlužení země přesáhne magickou hranici 10% HDP, už není cesty zpět. Vzorem budiž Německo, USA, Itálie - prostě kdokoliv. Dojdeme jednoho dne do fáze, kdy bude potřeba jakýsi ,,globální ekonomický restart" v podobě celoplošného smazání dluhů?

Odpovídá: Helena Horská

Uklidním Vás, český státní dluh už neroste, mírně ve vztahu k velikosti ekonomiky klesá zpátky ke 40 %. Obecně podle historických zkušeností není současná výše dluhu nebezpečná. ALE to neznamená, že by dluh státu nemohl být nižší. Už proto, že se ekonomice daří, stát by měl začit vytvářet přebytky v rozpočtech, aby měl finančí rezervy, až se zase nebude ekonomice dařit tak dobře.

Pozn.: Ekonomické studie potvrzují, že nejde ani o výši dluhu, jako o její dynamiku. Příliš rychlý růst je to, co přitahuje pozornost trhu a investorů, kteří pak v houfu zemi opouští.

Globální ekonomický restart? Zajímavá idea. Ale bylo by co po restartu restartovat? Do jeskyň se asi nikdo z nás vrátit nechce :-)

HH

8. 7. 2015
Ptá se: Aleš

Dobrý den. Odvážila byste se do Řecka na dovolenou? Jaké nesnáze mohou potkat dovolenkáře z ČR? Děkuji.

Odpovídá: Helena Horská

Na turistický ruch Řecka stále více a více doléhá omezení plateb do zahraničí. Časem budou mít řecké firmy problémy dostát svým závazkům vůči zahraničním dodavatelům a ti přestanou dodávat zboží včetně potravin. Ne vše ale půjde nahradit z domácích (řeckých) zdrojů. Výsledkem bude nižší komfort pro turisty.

Sama jsem Řecko navštívila. Poprvé jako studentka s batohem na zádech. Příjezd na aténské nádraží byl pro mě jemně řečeno kulturním šokem.

Děkuji všem za zajímavé otázky! Někdy zase příště!

Krásné léto!!!

Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.

8. 7. 2015
Ptá se: Jan Fejfar

Dobry den,

cetla jste The Global Minotaurus od Varufakise? Anebo radeji Revendu?
Jaky mate dojem z kvality zpravodajstvi nasich medii kolem recke krize?

Diky moc, JF

Odpovídá: Helena Horská

Možná překvapím :-) Četla jsem obě, jak Global Minotaurus tak Peněžní ekonomii a bankovnictví od Z. Revendy, vedle mnoha dalších. Přiznám se "bez mučení", že Global Minotaurus byl testem vlastní sebekontroly. Mnohokrát jsem knihou bouchla do stolu. Nemám ráda jednostranné analýzy navíc založené na nepodložených faktech.

HH

8. 7. 2015
Ptá se: Vladimír

Není mi jasné proč by odchod Řecka z UNIE ohrozil existenci celé UNIE. Má dluhy, úvěry a půjčky, které stejně nikdy nesplatí a naopak si potřebuje stále půjčovat. Pokud nejslabší článek odejde měla by si UNIE vlastně ulevit.
Co soukromé banky mají garance UNIE na nesplacené úvěry pro státy UNIE?

Odpovídá: Helena Horská

Dobrý den,
v současné fázi se hovoří o možnosti, že by Řecko vystoupilo z eurozóny (EMU), ne z EU. Kdyby rozhodovaly čistě ekonomické argumenty a čísla, Řecko by nikdy nebylo v eurozóně. Pro daňové poplatníky všech členů eurozóny by byl nejlevnější tzv. řízený exit Řecka. Problémy by mohl způsobit divoký exit spojený i se sociálními nepokoji v Řecku.

Když Řecko zůstane, mohou evropské instituce tzv. Pakt stability a růstu (pravidla pro rozpočtové hospodaření zemí) roztrhat a zahodit do koše. Disciplína a odpovědnost dostane na frak. Co potom udrží eurozónu pohromadě? V celé této řecké tragédii hrají roli ale i politické a parciální zájmy velkou roli. Například když Řecko odejde, Itálie bude tím nejslabším článkem. A Italům se proto hodí mít někoho ještě slabšího ve skupině.
Helena

 

Právě se děje

Další zprávy