Před deseti lety začala revoluce. iPhone změnil svět mobilů, teď ale sám potřebuje změnu

Otakar Schön
30. 6. 2017 12:20
iPhone za 10 let své existence ovlivnil celý svět, nejen výrobce telefonů. Stojí za nástupem kvalitních displejů, fotoaparátů i bezdotykových plateb. V posledních letech ovšem Apple ztrácí technologickou výhodu. Změnit to má letos na podzim.
Steve Jobs s iPhonem.
Steve Jobs s iPhonem. | Foto: Aktuálně.cz

New York/Praha - V pátek 29. června 2007 přišla revoluce, kterou většina lidstva přehlédla. Apple začal prodávat svůj první telefon.

Původnímu iPhonu chybělo hodně k dokonalosti, ale díky kvalitnímu displeji a dotykovému ovládání bez potřeby speciálního pera si získal fanoušky.

Za první půlrok Apple prodal necelé čtyři miliony těchto zařízení. Za první celý kalendářní rok 2008 už to bylo 13 milionů. A to byl jenom začátek.

iPhone za deset let z Applu udělal nejhodnotnější firmu na světě, výrobce nejoblíbenějšího fotoaparátu a na dlouhou dobu také největšího výrobce chytrých telefonů na světě.

Stal se také hrobníkem zavedených značek, jako jsou BlackBerry nebo Nokia, a ohrozil budoucnost výrobců osobních počítačů nebo fotoaparátů.

Kouzlo dotyku

Aby docílil úspěchu, využil kombinaci několika základních technologií, důraz na design a efektivní marketing.

Největší změnou, kterou Apple přinesl už v prvním modelu, byla změna ovládání. Nebyl první, kdo vyrobil telefon s dotykovou obrazovkou − několik let před iPhonem byly i v Česku populární komunikátory Nokia a kapesní počítače s Windows Mobile. Apple se ale zbavil dotykového pera a zavedl dotyková gesta. Pouhá možnost zvětšit obrázek roztažením prstů působila jako revoluce.

Na nástup iPhonu umožnil ostatním výrobcům reagovat až operační systém Android od Googlu. Ten původně počítal s klávesnicí po vzoru BlackBerry, ale po představení iPhonu jej Google přepracoval.

Jednoduchost vícedotykových gest uspěla i ve světě PC, podporují ji moderní touchpady a samozřejmě také dotykové obrazovky notebooků. Dotykové ovládání se stalo standardem v dalších oblastech včetně automobilového průmyslu, kde však stále ještě často naráží na nekvalitní provedení kvůli horším levným displejům.

V průběhu let Apple přidával další vylepšení, jako je 3D Touch - technologie, která ke klasickým dotykovým gestům přidala citlivost na sílu přítlaku. Tak výraznou změnu už žádná další inovace v oblasti ovládání telefonů nepřinesla. Ani hlasové ovládání takovou změnu, alespoň prozatím, nepřineslo.

29. června uplynulo deset let od prodání prvního chytrého telefonu od firmy Apple. Od iPhonu se od té doby čeká, že bude ve svém odvětví udávat směr.
1:35
29. června uplynulo deset let od prodání prvního chytrého telefonu od firmy Apple. Od iPhonu se od té doby čeká, že bude ve svém odvětví udávat směr. | Video: Reuters

I na to je aplikace

První iPhony byly v základu hodně omezené a chyběly jim vlastnosti, které konkurenční telefony často měly, jako například GPS nebo 3G. Rok po zahájení prodeje tohoto zařízení přišla druhá zásadní změna: obchod App Store, který mobil otevřel nezávislým vývojářům.

Zlidovělé rčení "na to existuje aplikace" použil Apple v roce 2009 v reklamě na iPhone 3G, kdy měl App Store asi 15 tisíc aplikací. O rok později jich bylo přes 140 tisíc a dnes jich Apple registruje více než 2,2 milionu. Apple prostřednictvím aplikací "vyrobil" stovky milionářů a vytvořil celé nové odvětví softwarového průmyslu. Vývojářům aplikací pro iOS už Apple vyplatil více než deset miliard dolarů.

Mezi úspěšnými tvůrci aplikací pro iOS je i řada Čechů a Slováků, kteří se soustředí na hry nebo úzce vyhraněné aplikace, jako je mobilní Chůvička 3G Jindřicha Šaršoně ze společnosti TappyTaps nebo oceňovaný Samorost 3 od Amanita Design či hra Chameleon Run v Praze žijícího Slováka Jána Ilavského, kterou Apple zařadil mezi 12 nejlepších aplikací roku 2016.

Obraz jemnější než oko

Už první iPhone měl nadstandardní displej, opravdovou změnu ale přinesl až po pěti letech iPhone 4. Steve Jobs tehdy vytvořil mýtus, že jemnost obrazu 300 bodů je maximum, které dokáže lidské oko rozlišit. Konkurenci trvalo několik let, než iPhone dohnala, a v posledních letech Apple v displejích naopak zaostává.

Standardní Full HD rozlišení většiny telefonů vysoce přesahuje iPhone 7 a nejlepší telefony na trhu už třetí rok nabízejí QHD rozlišení, které je vhodné i pro použití virtuální reality. Kromě rozlišení iPhone dlouho bodoval také v samotné kvalitě obrazu − věrnosti barev, kontrastu i maximálním jasu.

Poslední tři roky ale podle objektivních testů vítězí AMOLED obrazovky od Samsungu. Nyní drží titul nejlepšího mobilního displeje na světě Galaxy S8. Na podzim by se to mohlo změnit. Očekává se, že Apple k 10. výročí iPhonu nabídne nový telefon vybavený OLED obrazovkou bez rámečků a pravděpodobně s vyšším než Full HD rozlišením, které má iPhone 7 Plus.

Huawei P10 možná nemá odvahu, ale nevadí. Lepší telefon za 16 tisíc se hledá těžko. Rychle se nabíjí, výborný je výkon a výbava. Audio jack nechybí.
3:30
Huawei P10 možná nemá odvahu, ale nevadí. Lepší telefon za 16 tisíc se hledá těžko. Rychle se nabíjí, výborný je výkon a výbava. Audio jack nechybí. | Video: Otakar Schön

Fotoaparát pro všechny

Než přišel iPhone, fotoaparáty v mobilech mohly sloužit maximálně jako obrazové zápisníky. Ani první iPhony ve fotografii neexcelovaly, ale od modelu iPhone 4 začal mobilní telefon nahrazovat kdysi populární kompaktní fotoaparáty a dnes toto zařízení používají i profesionální fotografové, kteří fyzikální omezení malých senzorů v mobilech umějí obejít.

Kvalita fotografií z iPhonů roste každý rok, největší změnu přinesl loni iPhone 7 Plus s dvojitým fotoaparátem. I v této oblasti ale Apple začal mírně zaostávat za nejlepší konkurencí. Podle srovnávacích testů umí lépe než iPhone fotit například Google Pixel, HTC U11 nebo Galaxy S8. Duální fotoaparát navíc nabízí stále více výrobců. Jako první s ním přišel Huawei u modelu P9 ve spolupráci s Leicou, na duální fotoaparát vsadilo i LG nebo OnePlus.

Telefon místo peněženky

V USA iPhone přinesl i změnu v bankovnictví. Vedle aplikací se to projevilo také v obchodech díky funkci Apple Pay, která využívá bezkontaktní technologii pro potvrzení plateb. USA se zaostalými platebními terminály tak rychle dohání Evropu, ve které se místo mobilních plateb spíše prosadily klasické bankovní karty s bezkontaktní technologií. Na spuštění Apple Pay a konkurenční služby Google Play v Česku stále čekáme, hlavně kvůli nevůli bank. Podle neoficiálních informací by se to letos mohlo změnit.

 

Právě se děje

Další zprávy