Pracovala jste na černo, řekl úřad ženě a sebral jí podporu. Zasáhnout musela ombudsmanka

Jan Prokeš Jan Prokeš
Aktualizováno 24. 9. 2017 22:21
Žena skládala zkoušku u nového zaměstnavatele v době, kdy ještě neměla podepsanou smlouvu. Úřad práce ji kvůli tomu, že pracovala “na černo”, vyřadil z evidence, a ona tak přišla o podporu. Pomohla jí až ombudsmanka, která přiměla ministerstvo práce a sociálních věcí, aby rozhodnutí zrušilo.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: René Volfík/Economia

Brno - Až u ombudsmanky našla zastání žena, kterou úřad práce vyřadil neoprávněně z evidence, protože si myslel, že pracovala "na černo". Žena tak přišla o podporu v nezaměstnanosti a musela si také sama platit pojistné, které by za ni jinak hradil stát.

Vyřazení nezaměstnané navíc podle ombudsmanky potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) přesto, že zástupci inspektorátu práce později otočili a řekli, že se o nelegální práci nejednalo. Ombudsmanka Anna Šabatová, na kterou se žena obrátila, přinutila ministerstvo vyřazení z evidence úřadu práce zrušit.

Celý problém vznikl v okamžiku, kdy se žena šla ucházet o práci do jedné firmy. S ní se ústně domluvila a v průběhu dne měla být podepsána dohoda o provedení práce. Její nový zaměstnavatel si však ještě chtěl vyzkoušet, jak žena požadovanou práci zvládne.

Během necelých tří hodin, kdy žena "na zkoušku" pracovala, se ale ve firmě objevili kontroloři z inspektorátu práce. Když zjistili, že zde žena pracuje bez jakékoliv smlouvy, informovali o tom úřad práce. Ten jí poté vyřadil z evidence uchazečů o zaměstnání. Ženě nepomohlo ani to, že ještě ten stejný den s firmou dohodu podepsala a poslala ji úřadu práce.

I když se později odvolala, MPSV se stejně postavilo na stranu úřadu. Podle Šabatové ministerstvo ženu potrestalo, aniž by prokázalo, že skutečně pracovala nelegálně. "Sankční vyřazení z evidence může mít pro uchazeče o zaměstnání vážné důsledky. Úřad proto musí vždy zjistit stav věci," říká Šabatová.

Pracovníci inspektorátu práce navíc měli začít vyšetřovat i firmu kvůli nezákonnému zaměstnávání. To ale zastavili. Na dotaz Šabatové inspektoři uvedli, že neměli dostatek důkazů o tom, že zde žena skutečně pracovala "na černo".

"Je to absurdní. Žena byla vyřazením z evidence úřadu práce jako jediná potrestána za něco, co ani nelze prokázat. Kvůli vyřazení z evidence přišla o pojištění a podporu v nezaměstnanosti," tvrdí Šabatová.

Ministerstvo nakonec podle ombudsmanky její argumentaci přijalo a vyřazení zrušilo. Ženě tak úřad práce vrátí podporu v nezaměstnanosti a doplatí jí i pojistné, které musela odvádět sama. Na reakci se redakce ptala i na MPSV, tam ale věc "přehodili" na úřad práce, z něho zatím odpověď nepřišla.

 

Právě se děje

Další zprávy