Bez práce je nejméně lidí za 19 let. Počet volných míst zlomil další rekord

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 9. 2017 9:30
Uchazečů o práci bylo v srpnu 296 826, což je nejnižší počet od června 1998. Meziročně se nezaměstnanost snížila o 1,3 procentního bodu. Počet volných pracovních míst se naopak meziměsíčně i meziročně zvýšil, když vzrostl na 199 tisíc.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Nezaměstnanost v Česku během srpna klesla na rovná čtyři procenta z červencových 4,1 procenta. Uchazečů o práci bylo 296 826 - nejméně od června 1998. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Meziročně se nezaměstnanost snížila o 1,3 procentního bodu.

Počet volných pracovních míst v srpnu navíc zlomil další rekord, když se vyšplhal na 199 tisíc. "Podíl uchazečů na jedno volné pracovní místo tak dosahuje hodnoty pouhých 1,5," doplňuje ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Problematické podle ekonoma Lukáše Kovandy je, že na více než polovinu volných pracovních míst stačí buď žádné, nebo jenom základní vzdělání. "Míra nezaměstnanosti v současnosti z důvodu napjaté situace na přehřívajícím se trhu práce a akutního nedostatku vhodné pracovní síly vypovídá o stavu na trhu práce jen neúplně, neboť do určité míry odráží také právě strukturu kvalifikovanosti. Pokud ta by plně odpovídala potřebám zaměstnavatelů, míra nezaměstnanosti by byla ještě nižší," říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Uchazečů o zaměstnání bylo v srpnu o 6248 méně než v červenci a o 91 648 méně než před rokem. V hojnějším počtu přicházeli do evidence absolventi, meziměsíčně jich bylo o 443 více, ale meziročně zhruba o 5100 méně.

Minulý měsíc se tak situace na pracovním trhu vyvíjela podle očekávání - vývoj na pracovním trhu nadále ovlivňují sezónní práce, které jsou v plném proudu, uvedl úřad.

"Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin nadále rostl počet volných pracovních míst, zároveň klesl počet evidovaných uchazečů o zaměstnání," podotkla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková. Svědčí to nejen o dobré kondici české ekonomiky, ale také o dobrých výsledcích českých služeb zaměstnanosti, dodala.

"S příchodem chladnějších měsíců půjde nezaměstnanost opět vzhůru, ale jedná se o sezónní vliv, který nesouvisí se zhoršením situace na trhu práce," upozorňuje analytik Citfin Tomáš Volf.

Nejnižší nezaměstnanost vykazovaly na konci srpna okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ, kde byla míra nezaměstnanosti 1,3 procenta, respektive 1,5 procenta. Pod dvěma procenty byla ještě na Jindřichohradecku. Naopak nejhorší situace z hlediska nezaměstnanosti panovala na Karvinsku (9,3 procenta) a Mostecku (8,7 procenta). Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 32 regionů.

Z jednotlivých krajů je nejvyšší nezaměstnanost v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, a to 6,1 procenta. Naopak nejnižší byl podíl nezaměstnaných v Plzeňském kraji, kde činil 2,6 procenta.

Mapa nezaměstnanosti srpen 2017
Mapa nezaměstnanosti srpen 2017 | Foto: Úřad práce ČR

Zvyšující se nesoulad mezi uchazeči a volnými pracovními místy se podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka odráží i do růstu mezd. "V první polovině letošního roku průměrná měsíční nominální mzda vzrostla o 6,5 procenta a reálně po odečtení o inflaci o 4,1 procenta. A to je také nástin toho, jakým směrem se bude situace na pracovním trhu vyvíjet v závěru letošního roku - nezaměstnanost ještě mírně poklesne, zatímco růst mezd bude dále akcelerovat," říká Novák.

Prostor pro další snižování nezaměstnanosti je ale podle ekonomů již přece jen omezený. "Podíl nezaměstnaných by tento rok měl v průměru dosáhnout 4,2 procenta a příští rok klesnout na 3,8 procenta. Firmy tak budou stále častěji narážet na kapacitní omezení. Při snaze zvyšovat výrobu se tak budou muset vydávat spíše cestou investic do modernizace výroby než nabíráním nových pracovníků," uvádí Steckerová.

 

Právě se děje

Další zprávy