PPF nabízí za rozdělený O2 méně, než za kolik ho koupila

Marek Miler
8. 6. 2015 8:43
Akcionářům nabízí výkup za celkem 254 korun, což je o 12 procent méně, než zaplatila španělskému akcionáři i po odečtení vyplacené dividendy.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Finanční skupina PPF, která před týdnem rozdělila telekomunikační společnost O2 Czech Republic na dvě části, nabídla akcionářům, že vykoupí jejich podíly za menší částku, než za kolik firmu koupila od španělské společnostiTelefonica.

PPF uvedla, že akcionářům nového O2 nabídne za jejich podíly 78 korun. Akcionářům infrastrukturní části (nově vzniklá společnost Cetin) nabídne 176 korun za každý jejich podíl. Celkem tedy akcie ohodnotila na 254 korun, což je o 12 procent méně, než zaplatila španělskému akcionáři i po odečtení vyplacené dividendy. PPF Telefónice zaplatila 305,6 koruny na akcii, ale tato cena obsahovala dividendu ve výši 18 korun.

Finanční skupina, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, koupila většinový podíl v největší české telekomunikační společnosti loni a postupně získala na hlasovacích právech podíl téměř 85 procent.

Tento měsíc O2 rozdělila na dvě části, aby celý byznys mohl být výnosnější – aby se infrastrukturní část mohla lépe rozvíjet a aby obchodní část byla méně svázána regulací. Rozdělení přineslo pokles ceny akcií na dosud nejnižší úroveň a vzbudilo obavy minoritních akcionářů o znehodnocení jejich investice.

"Rozumíme, že někteří akcionáři jsou nervózní z cenových výkyvů akcií na veřejném trhu, není však v silách PPF zajistit, aby k nim nedocházelo. Proto nabízíme těm z vás, kteří v této situaci již nechtějí akcie O2 nebo Cetin vlastnit, možnost vaše akcie prodat za cenu, která podle našeho názoru odpovídá současné fundamentální hodnotě," řekla Kateřina Jirásková, předsedkyně představenstva PPF. Výkup akcií začne už tento měsíc.

Infrastrukturní část byznysu byla z O2 vyčleněna a funguje od minulého týdne jako nezávislá společnost Česká telekomunikační infrastruktura (Cetin). Tu většinový vlastník pravděpodobně plánuje vykoupit celou a zatížit dluhem.

 

Právě se děje

Další zprávy