Kellnerova PPF vydělala 10 miliard. I přes krizi v Rusku

Milan Mikulka
29. 5. 2015 10:36
Za drtivou většinou zisku stojí prodej podílu v Energetickém a průmyslovém holdingu Danielu Křetínskému a lidem kolem J&T.
Sídlo skupiny PPF
Sídlo skupiny PPF | Foto: PPF

Praha - Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera loni vydělala 370 milionů eur, v přepočtu 10 miliard korun. Loni to bylo o tři miliardy korun víc. Za poklesem stojí zejména krize ruské ekonomiky, která citelně zasáhla nejdůležitější firmu Kellerova impéria - poskytovatele spotřebitelských úvěrů Home Credit. Pro něj je Rusko hlavním trhem.

Za drtivou většinou zisku stojí prodej podílu v Energetickém a průmyslovém holdingu Danielu Křetínskému a lidem kolem J&T. Zisk na této transakci činil 362 milionů eur, stojí ve zprávě, kterou firma zveřejnila na svých webových stránkách. Bez prodeje tohoto podílu by byl zisk celé skupiny nepatrný.

Výnosy skupiny vzrostly o dvanáct procent na 7 miliard eur, tedy zhruba 192 miliard korun. "Meziroční růst objemu aktiv i výnosů je výsledkem zejména naší akvizice O2. Naopak na ziskovosti se negativně odrazil především pokles ruské ekonomiky a devalvace rublu," komentovala výsledky finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

"V letošním roce pokračujeme v opatřeních na zmírnění dopadů ruské krize na naše hospodaření a soustřeďujeme se na další růst spotřebitelského financování v Asii. V České republice je zásadním projektem oddělení infrastrukturní společnosti Cetin od O2," dodala Jirásková.

 

Právě se děje

Další zprávy