Potraviny po snížení DPH zlevnily přes osm procent, zjistil slovenský ministr zemědělství

ČTK ČTK
26. 1. 2016 11:32
Slovensko na začátku letošního roku snížilo sazbu daně z přidané hodnoty na čerstvý chléb, máslo, mléko, vybrané druhy masa a ryb z předchozích 20 na 10 procent. Slovenský ministr nyní oznámil, že ceny klesly o 8,5 procena. A věří, že nižší daň povede ke zvýšení spotřeby potravin.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tesco Stores

Bratislava - Většina velkých obchodních sítí na Slovensku zohlednila snížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na vybrané potraviny v cenách výrobků. Maloobchodní ceny pěti sledovaných potravinářských výrobků v lednu oproti závěru minulého roku klesly o 8,53 procenta. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek.

Slovensko na začátku letošního roku snížilo sazbu DPH na čerstvý chléb, máslo, mléko, vybrané druhy masa a ryb na deset z předchozích 20 procent. Ceny tak mohly klesnout o více než osm procent.

"Celkově jsme monitoring cen prováděli v deseti (největších) obchodních sítích. Obchodníci v drtivé většině dodrželi snížení DPH," řekl Jahnátek. Dodal, že prodejcům, kteří nepromítli nižší DPH do prodejních cen a zvýšili si tak svou marži, žádná sankce nehrozí.

Největší obchodní sítě se minulý rok po tlaku vlády zavázaly zavést dvojí cenovky na vybrané potraviny s cenou před a po změně DPH. Toto opatření, které má přispět ke kontrole dopadu nižší DPH na ceny výrobků na pultech obchodů, zůstane v platnosti do poloviny letošního roku.

Jahnátek odhadl, že snížení DPH povede ke zvýšení spotřeby potravin. Z dosavadních informací vyplývá, že letos již stoupl prodej chlazeného vepřového masa.

Podle Jahnátka by se seznam potravin s nižší DPH v budoucnu mohl rozšířit o ovoce, zeleninu či mléčné výrobky. Rozhodnutí ale bude záviset na rozhodnutí příští vlády, která vzejde z březnových parlamentních voleb.

Slovenské ministerstvo financí odhadlo, že změna sazby DPH na vybrané potraviny sníží příjmy státu v letošním roce o 77 milionů eur (dvě miliardy korun). Tato částka odpovídá zhruba 1,5 procentu ročního výnosu z DPH, která tvoří nejvýznamnější část daňových příjmů státního rozpočtu Slovenska.

 

Právě se děje

Další zprávy