Zdražíme jídlo, hrozí restaurace. Evidence tržeb dopadne hlavně na nepoctivce, reagují její zastánci

Peter Gabaľ
23. 11. 2015 11:10
Většina podnikatelů v pohostinství plánuje příští rok zvýšit ceny. Odůvodňují to náklady spojenými s evidencí tržeb. Vyplývá to z velké ankety Hospodářských novin. Ministr Andrej Babiš ale tvrdí, že náklady budou zanedbatelné. Od evidence tržeb si slibuje o 10 miliard ročně vyšší výběr daní. Podle Babišovy náměstkyně Hornochové budou skutečným důvodem zdražení dosud nepřiznávané tržby.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Tři čtvrtiny restauratérů z celého Česka plánují v příštím roce zdražit, nejčastěji o dvacet procent. Vyplývá to z ankety Hospodářských novin, na niž odpovědělo padesát ze 150 oslovených podnikatelů. Plán zdražit zdůvodňují zaváděním elektronické evidence tržeb. Ta - pokud se ji vládě podaří protlačit Sněmovnou - začne fungovat nejdříve po letních prázdninách.

Novinka prosazovaná ministrem financí Andrejem Babišem má bojovat s daňovými úniky. Než dostane zákazník účtenku, digitálně ji orazítkuje server Finanční správy. Majitelé restaurací tvrdí, že to zvýší jejich náklady. "Elektronická pokladna nás bude stát 40 tisíc, rychlý internet 500 korun měsíčně, nákup softwaru a jeho aktualizace čtyři tisíce ročně, nepočítám pásky a náplně do tiskárny," vypočítává Pavel Hanus z hostince U Jezárka v Suchdole nad Lužnicí.

Babiš nesouhlasí: "Nejmenší podnikatele přijde systém jednorázově nanejvýš na několik tisíc korun nebo na stokoruny měsíčně,“ říká. Tyto výdaje si podnikatelé odečtou z daní a navíc dostanou jednorázovou paušální slevu pět tisíc. To má pomoct hlavně menším provozům – větší už zpravidla potřebnou technikou vybavené jsou, přibude jim jen odesílání dat o tržbách. "Jenže nevím, jak bude servírka stíhat obsluhu. Možná budu muset najmout pomocnou sílu," oponuje Miroslav Horáček z mostecké hospůdky Dvojka.

Zdražení kvůli evidenci tržeb už dříve předpovídal prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. "Pokud restaurace prodává tříchodové menu za 70 korun, je zcela jisté, že neodevzdává, co by odevzdávat měla − spočítáte-li si náklady na suroviny, zaměstnance, nájem a odvody daní," uvedl pro DVTV. Tyto náklady se po zavedení evidence promítnou do cen restaurací a mírně zvýší ceny jídel. Vzroste ale úroveň gastronomie, myslí si Stárek, který evidenci vítá. Ani podle Babišovy náměstkyně Simony Hornochové, která systém připravila, nejsou pravým důvodem zvýšení cen náklady na evidenci, ale dosud nepřiznávané tržby.

Poctivcům, tlačeným neférovou konkurencí na hranici přežití, může mírně vzrůst zisk i bez zdražení. Současně s evidencí tržeb totiž klesne daň z přidané hodnoty u jídla v restauracích z 21 na 15 procent. "Stát jen napraví tu zlodějnu vůči podnikatelům," řekl Hospodářským novinám Milan Brhel z budišovického Hotelíku a připomíná, že v obchodech se potraviny nyní prodávají s nižší DPH než v hospodách.

Čtěte více v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy