Nepřidali vám peníze? Změňte práci, je ideální doba, radí ekonomka

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 17. 5. 2016 15:24
Jak se projeví v českých peněženkách pokračující rychlý růst české ekonomiky? Čtenářům odpovídala ekonomka Helena Horská.
Poznáme růst ekonomiky i v peněženkách? Expertka odpovídá
Dotazovaný právě odpovídá
Helena Horská právě odpovídá
Přejít k dotazům

Online rozhovor - Česká ekonomika překvapila analytiky, na začátku roku 2016 udržela růst nad třemi procenty. Dnešní předběžný odhad Českého statistického úřadu říká, že meziročně ekonomika roste o 3,1 procenta, trh čekal růst kolem 2,7 procenta.

I přes to, že ekonomika už loni rostla o více jak čtyři procenta, firmy v průměru zvedaly mzdy zhruba o procentní bod méně. Proč tomu tak je a nepřidávají firmy lidem více? "Mzdy se podle mého názoru zatím nezvedají proto, že firmy mají strach, co bude za půl roku, za rok. Zakázky chvíli jsou, chvíli ne. Většina firem vidí v budoucnu nejistotu," odpověděla v online rozhovoru se čtenáři online deníku Aktuálně.cz Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

"Komplikuje to i nejistota spojená s koncem intervencí centrální banky proti silné koruně. Když v příštím roce nechá centrální banka korunu už (mírně) posilovat, firmy musí držet své náklady na uzdě. Příliš rychlý růst mezd by je mohl stát život," dodává.

Má radu i pro lidi, kteří s požadavkem na vyšší mzdu neuspěli u stávajícího zaměstnavatele. "Když je někdo nespokojen, ať zkusí změnu. Je k tomu teď ideální čas," radí.

Trh práce v Česku je podle Horské v krajní situaci a firmy nemají kde brát. "Volných a zatím neobsazených míst je více než 120 tisíc – nejvíce od roku 2008. Pracovníci s praxí už na trhu nejsou – firmy si je musí přetahovat. Cestou je přijmout mladé lidi ochotné se učit novým věcem a zaškolit je," říká Horská.

Mzdy budou podle Horské v Česku růst výrazněji také až tehdy, až se zde zvýší produktivita práce. "Naše produktivita není ještě na vysoké úrovni. Mnohdy si to komplikujeme sami – vymýšlíme si na sebe zbytečné úkoly, schůzky, výkazy. Musíme se víc osmělit a vyrazit s našimi výrobky do světa sami. Pak nebudeme jen těmi subdodavateli, na kterých se vždy šetří," vybízí ekonomka.

Poznáme růst ekonomiky i v peněženkách? Expertka odpovídá

Dotazovaný právě odpovídá
Helena Horská právě odpovídá
Aktualizovat reportáž
17. 5. 2016
Ptá se: Jarda

Takřka všichni ekonomové straší deflací jako satanem. Přitom krátkodobá deflace ještě nikdy žádné ekonomice neublížila.

Odpovídá: Helena Horská

Krátkodobá ne, ale ta, co vede ekonomiku do recese a bortí důvěru lidí v budoucnost, tak ano.

17. 5. 2016
Ptá se: Holý

V peněžence to cítíme, když máme zdevalvolanou korunu o 10 %. Čísla o rostoucí ekonomice za cenu zdevalvolané práce občanů a důchodů a dávek jsou jen brýlemi mámení, aby ČNB vyšla čísla, která v sumě ve skutečnosti zhoršují pozice občanů.

Odpovídá: Helena Horská

Nebyla bych tak přísná. Slabší koruna pomáhala společně i s dalšími faktory - mírné oživení důvěry domácností, mírný růst evropské ekonomiky a dočerpávání EU fondů - rozhýbat ekonomiku. S růstem produkce se zvedla zaměstnanost. A lidé, kteří před tím práci neměli, si nyní, pokud opravdu chtějí, mohou vybrat. Daň v podobně dražší zahraniční dovolené či nákupu v SRN kompenzuje rekordní počet zaměstnaných lidí s pravidelným měsíčním příjmem.

17. 5. 2016
Ptá se: Michal

Dobrý den,
kdy je podle Vás reálné, že se v HDP dostaneme na průměr EU?
A do jaké míry je současný ekonomický růst zásluhou vlády?
Děkuji za odpověď.
Michal

Odpovídá: Helena Horská

Odhadovat, kdy se dostaneme na průměr EU je upřímně zbytečné (když porosteme o 2 procentní body rychleji než EU tak na průměrnou úroveň se dostaneme za cca 8 let). Podobné odhady se dělaly před 10 lety i 20 lety a kde jsme? Nechali jsme si ujet vlak.
Spíš se musíme zamyslet nad tím, co dělat, abychom stabilně rostli rychleji než EU a naše životní podmínky se trvale a udržitelně zlepšovaly.

17. 5. 2016
Ptá se: ing Jiří Slabihoudek

Dobrý den,

Stále nemohu pochopit proč jsou české průměrné platy v porovnání s Německem 1:3 v korelaci s s DPH jenž má poměr 3:4 ? Logicky mi vychází, že česká práce je podhodnocena a tím zisky, které by měly zůstav v České republice tečou do Německa. Řeči že jsme méně produktivní a ukončení finálního produktu v Německu neuznávám.

prosím o vysvětlení

Odpovídá: Helena Horská

Když přestaneme fungovat jako dělnická dílna pro západní Evropu a posuneme se na výrobním žebříčku až nahoru ke konečnému výrobku, který budeme umět prodat přímo zákazníkovi kdekoliv na světě, naše mzdy se také posunou výrazně výš. Potřebujeme investovat – do sebe, do svých zaměstnanců, do výroby.

17. 5. 2016
Ptá se: Davidsson

Neni hlavnim duvodem nizkeho rustu mezd brutalne vysoke zdaneni prace v CR?

Odpovídá: Helena Horská

Brutálně vysoké není v porovnání se zeměmi EU, ale nepřímé zdanění práce přes sociální a zdravotní pojištění nadprůměrně vysoké je. Tam vidím prostor pro změnu a přenastavení. Mzdy se podle mého názoru zatím nezvedají proto, že firmy mají strach, co bude za půl roku, za rok. Zakázky chvíli jsou, chvíli ne. Většina firem vidí v budoucnu nejistotu. Komplikuje to i nejistota spojená s koncem intervencí centrální banky proti silné koruně. Když v příštím roce nechá centrální banka korunu už (mírně) posilovat, firmy musí držet své náklady na uzdě. Příliš rychlý růst mezd by je mohl stát život.

17. 5. 2016
Ptá se: Sten

Prominte mi to prijde jako hloupost takhle uvazovat. Protoze to z lidi dela jen ovecky. Nase ceska mentalita to bere dost ruzne. Pro me je jedina moznost jak vydelat vic a to je prosadit se v oboru. Takze doslova cim vic se prosadim tim vic ziskam...

Odpovídá: Helena Horská

Váš přístup podporuji. Začít musíme u sebe. Zdravé ambice posunou vpřed nejen nás, ale i firmu a celou společnost. Když je někdo nespokojen, ať zkusí změnu. Je k tomu teď ideální čas.

17. 5. 2016
Ptá se: Patrik Boháč

Dobrý den. Jistě víte, že mzdy neporostou. Vše zůstane v rukou několika jedinců, majitelů firem. Mzdy budou naopak neustále devastovány, stejně jako životní úroveň nezodpovědnou politickou ČNB. Pokud česká ekonomika umí růst jen díky devalvaci koruny a životní úrovně občanů je něco špatně. Přes ekonomické poučky tzv. expertů. Souhlasíte paní expertko?

Odpovídá: Helena Horská

Děkuji za dotaz. I za tu expertku ;-) I růst ekonomiky přes 4 % nemůže uspokojit každého a každému dát práci nebo vyšší plat. Ale většina občanů ČR se podle průzkumů má lépe než před třemi, čtyřmi roky. Možnost najít práci, změnit zaměstnání, říci si o vyšší plat je daleko vyšší než byla v letech 2011-13. Sdílím s Vámi ale jednu obavu – aby naše firmy po ukončení intervencí proti koruně byly schopné obstát v zahraniční konkurenci. Proto jsou také střízlivé, co se týká růstu mezd. Příliš vysoký růst nákladů na práci by jim mohl zlomit vaz. Co by ale mohly víc je investovat do své budoucnosti – do technologií, lidí a nových trhů.

17. 5. 2016
Ptá se: Jiří Mičan

Nebylo by užitečné - například nižším zdaněním všeho - zvýšit koupěschopnost prostého občana, dokonce i důchodce - což by mělo vést k akceleraci oběhu peněz? Nejsou v tomto smyslu intervence ČNB spíše kontraproduktivní?

Odpovídá: Helena Horská

Zajímavý dotaz. Souhlasím s Vámi, že lepší než nadměrně zdaňovat práci a vybrané daně pak nějak přerozdělovat, je lepší dát lidem peníze "přímo". V naší společnosti pak můžeme diskutovat míru progresivity zdanění – jak by mělo daňové zatížení růst s růstem příjmu. Také pamatujme na zdanění kapitálu. Pokud chceme, aby zde firmy investovaly musíme jim nabídnout atraktivní prostředí, kde se jim investice budou vyplácet.

17. 5. 2016
Ptá se: M

Dobry den, neni v nekterych odvetvich jako napr IT caste sroubovani platu nahoru za ucelem pretahovani zamestnancu uz trochu nafouknutou bublinou? Je opravdu na trhu nedostatek zkusenych lidi?

Odpovídá: Helena Horská

Trh práce v ČR se blíží bodu varu. Volných a zatím neobsazených míst je více než 120 tisíc – nejvíce od roku 2008. Pracovníci s praxí už na trhu nejsou – firmy si je musí přetahovat. Cestou je přijmout mladé lidi ochotné se učit novým věcem a zaškolit je. Je to sice náročnější, ale výsledek může překvapit. Musíme si pracovníky začít vychovávat.

17. 5. 2016
Ptá se: E. Knaus

Jak můžou obyčejným lidem růst mzdy, když kriteriem státu je nejnižší cena?
V tomto státě žijí pouze policajti, doktoři a učitelé, protože nikdo neřeší mzdu prodavačky nebo instalatéra. Vyučit řemeslu je společensky za "trest".

Odpovídá: Helena Horská

Cena jako jediné kritérium pro (veřejné) zakázky není šťastné řešení. Souhlasím. Ale nesouhlasím, že dělat řemeslo je za trest. Znám mnoho řemeslníků, kteří se za svou práci nemusí stydět a zákazníci se o ně přetahují a předcházejí si je. Za dobrou práci dostanou i dobrou odměnu. A tak by to mělo být. Pozn.: už delší dobu díky růstu ekonomiky rostou rychleji než průměr mzdy v nejhůře placených profesích.

17. 5. 2016
Ptá se: Jaroslav novák

Dobrý den mám dotaz v jakých profesích se dá očekávat nejvyšší růst mezd?

Odpovídá: Helena Horská

Nejvíce rostou mzdy ve zpracovatelském průmyslu a ve službách jako doprava a logistika. Díky růstu minimální mzdy tabulkově vzrostly i mzdy v maloobchodu, restauracích a oborech, kde se najímají pracovníci přes pracovní agentury. Díky oživení trhu s nemovitostmi rostou nadprůměrně i mzdy realitním agentům.

17. 5. 2016
Ptá se: Bohumil Okurka

Dobry den, chtel bych se zeptat na vas nazor na sebenaplnujici proroctvi. Dejme tomu ze MF kvuli principu predbezne opatrnosti podhodnoti odhad vyvoje ekonomiky (napr aby se "neztrapnilo" v situaci kdy skutecny schodek rozpoctu bude vyssi nez planovany). Ekonomicke subjekty na zaklade tohoto duvodu mene investuji, mene zvysuji mzdy atd. Jak velky je podle vas vliv techto "negativnich proroctvi" na vyvoj HDP?

Odpovídá: Helena Horská

Zajímavý postřeh. 1. Je lepší, když ministerstvo financí pracuje s opatrnější prognózou… 2. Ostatní "nezávislé" instituce se ale snaží o objektivní odhad v rámci odhadnutelných podmínek a rizik. Aby odhady ovlivnily náladu firem a domácností, musely by být na prvních stránkách bulvárních novin. A to nejsou. I firmy pracují s odhady jako s přibližným číslem. Střílíme na pohyblivý terč, který visí v průvanu větru. Investice firem může ale ovlivnit politika vlády – když by začala radikálně škrtat, tak ani firmy nebudou investovat. Naopak loňské překotné dočerpávání EU fondů soukromé investice pomohlo rozjet. Takže ne prognóza, ale činy rozhodují.

17. 5. 2016
Ptá se: Marek

Dobry den,
nevede cesta k vyssim mzdam i pres jednodussi a nizsi zdaneni prace? Samotny rust ekonomiky nemuzou realne mzdy kopirovat, protoze rust ekonomiky je nachylnejsi ke zmenam rychleji nez samotne mzdy.

Odpovídá: Helena Horská

Máte pravdu, že růst reálných mezd nekopíruje slepě růst ekonomiky. Ale bez růstu ekonomiku by nebyl ani růst mezd. Není a nebude ale proporcionální. Roli tu hraje ještě i produktivita. Ta musí růst, jinak by firma, která by zvyšovala mzdy bez růstu produktivity, brzy přišla o zakázky a následně i zaměstnance.

17. 5. 2016
Ptá se: jw

Růst ekonomiky v ů b e c neznamená automaticky navýšení mezd, je tak ? Pouze pokud způsobí "hlad po zaměstnancích o které se budou firmy přetahovat" může (nikoli musí) způsobit, že platy kvůli poptávce po lidech stoupnou, nemýlím se?

Odpovídá: Helena Horská

...mzdy nemusí táhnout jen přetahování o zaměstnance, ale i jejich produktivita práce. Za lepší výkon chtít lepší odměnu…

17. 5. 2016
Ptá se: Jan

Dobrý den,
existuje nějaká jiná cesta k vyšším platům, než se naučit stávkovat? Zejména, pokud dáme do relace to, že když si začnou firmy stěžovat, že za 15 000 hrubého nejsou lidi, začnou politici mluvit o povolení pro cizince, místo o tom, že firma prostě musí přidat...

Odpovídá: Helena Horská

Je třeba se naučit vyjednávat. Ve vyjednávání jde vždy o dva: o zaměstnance, který má co nabídnout, a zaměstnavatele, který o pracovitého a šikovného zaměstnance stojí. Takové vyjednávání dojde k lepšímu výsledku než stávka.

17. 5. 2016
Ptá se: filip 1984

Dobrý den, domníváte se, že v oblasti trhu práce je možné adekvátně aplikovat poučky z neoklasické ekonomie stejně jako v jiných odvětvích?

Odpovídá: Helena Horská

Věříte, že mzdy jsou pružné i směrem dolů nebo se chovají asymetricky? Platí firmy vymíněnou mzdy nebo efektivností. Myslím, že vždy b) je správně.

17. 5. 2016
Ptá se: Miroslav

Dobrý den, mám za to, že produktivita práce je už na tak vysoké úrovni, že platy by už měly být v dnešní době dvojnásobné (tudíž i důchody),. Vinou managementu, vinou politiků, vinou nesprávných rozhodnutích na ministerstvech, , neustálému směřování k tzv. druhovýrobě z Číny, neustálé vazbě na Rusko, neustálých změn v daňové politice atd. dochází k neustálému zpoždˇování v růstu platů, produktivity práce atd. Souhlasíte v tom se mnou?

Odpovídá: Helena Horská

Nemohu souhlasit. Naše produktivita není ještě na vysoké úrovni. Mnohdy si to komplikujeme sami – vymýšlíme si na sebe zbytečné úkoly, schůzky, výkazy…. Máme se kam posunout. Musíme se víc osmělit a vyrazit s našimi výrobky do světa sami. Pak nebudeme jen těmi subdodavateli, na kterých se vždy šetří.

17. 5. 2016
Ptá se: Josef

Dobrý den,
v poslední dnech se v tisku hodně psalo o zvyšování produktivity práce v našem hospodářství. Rád bych se zeptal na váš názor na tuto problematiku. Usuzuji, že bez zvýšení mezd to vlastně ani nepůjde. Děkuji.

Odpovídá: Helena Horská

Spíše naopak: nejdříve zvýšit produktivitu a pak mzdy.

 

Právě se děje

Další zprávy