Česko roste rychleji než zbytek Evropy. HDP pomáhá nízká nezaměstnanost i oživení v Německu

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 17. 5. 2016 9:59
Podle předběžného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí meziročně o 3,1 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 procenta. Kromě spotřeby domácností se mírně zvýšily i investice, uvádí statistici.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Češi se nebojí utrácet a pomáhají tím ekonomice k růstu. Hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl po očištění o cenové a sezonní vlivy o 3,1 procenta.

Ve srovnání s posledními třemi měsíci loňského roku se HDP podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu zvýšil o 0,5 procenta. "To bylo 0,2 procentního bodu nad naším odhadem," říká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Také meziroční tempo růstu hodnotí pozitivně. "Valná většina trhu počítala se zpomalením růstu pod tři procenta," tvrdí.

Loni se sice růst HDP pohyboval nad čtyřmi procenty, i tak je ale tempo 3,1 procenta v rámci Evropské unie, která roste pouze o 1,7 procenta, vysoce nadprůměrné. "Rychleji roste Slovensko, Španělsko, Rumunsko a pravděpodobně i Irsko a Malta," dodává Brožka.

Na růstu české ekonomiky se podílely všechny složky poptávky. Hlavním tahounem byla spotřeba domácností, kromě toho k růstu přispěly i investice a zahraniční obchod, ale tentokrát nejspíše menší měrou

Češi se nebojí utrácet

Poptávka domácností roste hlavně díky tomu, že přibývá volných pracovních míst a firmy postupně zaměstnancům zvyšují mzdy. Zaměstnanost se v prvním čtvrtletí podle ČSÚ meziročně zvýšila o 1,9 procenta, naopak míra nezaměstnanosti klesala směrem k šestiprocentní hranici.

"Více Čechů se nebojí utrácet a mají dobrá očekávání ohledně svých budoucích příjmů, na což ukazuje také slušné tempo maloobchodních tržeb," říká proto analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

"Pomáhá také Česká národní banka svou politikou slabé koruny. Díky slabé domácí měně, která se dlouhodobě drží nad 27 korunami za euro, se domácí exportéři dostávají lépe na zahraniční trhy," dodává analytik Citfinu.

Kromě toho podle něj pomáhá i růst Německa, kam směřuje největší část českého vývozu. "Zejména prodeje aut v Německu a eurozóně nabírají od začátku roku na obrátkách," dodává ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

"Data potvrzují, že česká ekonomika na začátku roku pokračovala v růstu," shrnuje úterní čísla Brožka. Zároveň ale připomíná, že se na ekonomickém růstu v prvním čtvrtletí stále ještě projevilo dočerpávání evropských fondů z minulého programového období.

Nevíme, jak dál růst, naše produktivita práce neroste a nelepší se ani kvalita vzdělávání, říká Tomáš Víšek ze společnosti McKinsey. Za problémy podle něj ale nemůže ekonomická krize. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy