Tempo růstu německého HDP se v prvním čtvrtletí zdvojnásobilo

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 5. 2016 8:51
V prvním kvartále roku 2016 německé HDP rostlo rychleji než analytici očekávali. Tempo jeho růstu se více než zdvojnásobilo. Německá ekonomika těžila především ze stoupající soukromé spotřeby a růstu státních výdajů, ke kterému přispěly náklady na ubytování a integraci uprchlíků. Německá vláda v dubnu potvrdila, že v letošním roce by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni.
Růst německého HDP se v prvním kvartále zdojnásobil. (Ilustrační foto)
Růst německého HDP se v prvním kvartále zdojnásobil. (Ilustrační foto) | Foto: ČTK

Berlín - Hrubý domácí produkt Německa v prvním čtvrtletí stoupl o 0,7 procenta proti předchozím třem měsícům. Tempo jeho růstu se tak více než zdvojnásobilo z 0,3 procenta v závěru loňského roku. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Německá ekonomikaje největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Hospodářský růst Německa v prvním čtvrtletí mírně překonal očekávání analytiků, kteří jeho tempo podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 0,6 procenta.

Německá ekonomika těžila především ze stoupající soukromé spotřeby a růstu státních výdajů, ke kterému přispěly náklady na ubytování a integraci uprchlíků. Aktivitu stavebního sektoru podpořilo příznivé počasí, zvýšily se rovněž firemní investice, napsala agentura DPA.

V celém loňském roce německá ekonomika stoupla o 1,7 procenta. Její růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky. Německá vláda v dubnu potvrdila, že v letošním roce by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni. Odhad růstu pro příští rok nicméně snížila na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy