"Kontrola byla provedena na základě indicií, že navzdory chybějícímu schválení provozovatel zahájil činnost," řekl Majer. Provoz podle něj stále nesplňuje požadavky na zacházení se živočišnými produkty.
"Není zcela dostavěn, nemá zajištěno nakládání s živočišnými odpady, není chráněn proti průniku hlodavců. Hygienickým požadavkům při kontrole neodpovídaly ani pracovní oděvy zaměstnanců, byly zjištěny i další závady v provozní hygieně. Z těchto důvodů nelze zaručit zdravotní nezávadnost potravin," dodal.
V bourárně bylo při kontrole více než 2,5 tuny hovězího masa, dodavatelem byla slovenská firma, v menším množství pak česká jatka. Původ masa však provozovatel doložil.
"Část masa vykazovala smyslové změny, u další části byla zjištěna nehygienická manipulace v neschválené bourárně. Z těchto důvodů bylo zhruba 150 kg masa neškodně odstraněno na náklady provozovatele. Zbývající část bude využita jinak než k lidské spotřebě," uzavřel mluvčí.
Nejde o jediný případ nelegálního zpracovávání masa v Praze v poslední době. Veterináři v únoru informovali, že jedna bourárna fungovala na Bohdalci. Spolu s policií a celníky na místě zajistili téměř 1200 kilogramů hovězího masa, které však na rozdíl od aktuálního případu bylo bez dokladů a značení.
Informaci o předchozí nelegální bourárně využil v březnové argumentaci také polský ministr zemědělství Jan Krzyszof Ardanowski, podle kterého to, že se v ČR nacházejí nelegální sklady s masem, svědčí o tom, jak je český dozor "schopný". České ministerstvo zemědělství tehdy zareagovalo replikou, že Ardanowski se snaží odvrátit pozornost od systémového problému se selháním veterinárního dozoru v Polsku.
Aféra s polským hovězím na Aktuálně.cz
Co se vlastně stalo:
- Skrytá kamera na polských jatkách: maso tam tajně vyráběli i z těžce nemocných krav
- Polské úřady zametají skandál se závadným masem pod koberec, tvrdí autoři reportáže
- Jsme obětí agresivní kampaně médií i veganů, tvrdí šéf sdružení polských výrobců masa
Jak reagovalo Česko:
- Celníci na hranicích s Polskem kontrolují první náklaďáky. Hledají nebezpečné hovězí
- Jde hlavně o konkurenční boj, kontroly masa nejsou nutné, říká k hovězí kauze expert
- Brusel nařídil ukončit nepřiměřené kontroly polského masa. Česko však neuposlechne
Co hrozí zákazníkům a jak se v mase orientovat:
- Jak poznám pochybné polské hovězí? Poradí kód na obalu, podívejte se, co vše prozradí
- Máme se bát masa? Vše co potřebujete vědět o kauze pochybného polského hovězího
- Z polského masa steak neuděláte, říká restaurace. Po ministrovi chce jména podvodníků
- Každá taková kauza a pozornost nás ovlivňuje, lidé se více ptají, říká mistr řezník
Česko-polská obchodní válka:
- Češi zešíleli, nenecháme se vydírat. Můžeme kontrolovat pivo, hrozí polský ministr
- Česko-polská obchodní válka je na spadnutí. Poláky by poškodila více, hrozí zásah EU
- Češi mohou polské maso omezovat, musí to však být přiměřené, vzkázala Evropská komise
- Krteček, Rumcajs a Manka. Spor o maso pokračuje, polský ministr vtipkuje o pohádkách