Dopravci za poplatek udělají vaši cestu uhlíkově neutrální. Vysází lesy, koupí vařiče

Michael Bouška Michael Bouška
19. 8. 2019 6:40
Letecké společnosti i autobusoví dopravci nabízejí lidem možnost, jak mohou kompenzovat emise CO2 vyprodukované během své cesty. Za poplatek k jízdence či letence firmy vysazují stromy nebo bojují proti jejich kácení. Flixbus, u kterého tuto možnost využívá šest procent cestujících, například také nakupuje ekologické sporáky do Rwandy.
Letiště v Los Angeles.
Letiště v Los Angeles. | Foto: Shutterstock.com

Princip příspěvku je jednoduchý. Dopravce spočítá, jaká bude uhlíková stopa jednoho cestujícího. Takovou částku mu nabídne přispět při platbě jízdenky. Za tyto peníze poté firma pomocí ekologických projektů snižuje emise oxidu uhličitého jinde ve světě. Ve výsledku má tak být let pasažéra z pohledu CO2 neutrální.

S nápadem nabízet cestujícím možnost, aby byla jejich cesta z pohledu emisí neutrální, přišly před lety letecké společnosti. Cestujícím nabízí tuto možnost například i největší evropská nízkonákladová aerolinka Ryanair.

"Zákazníci mohou nahradit uhlíkovou stopu svého letu tím, že zaplatí dobrovolný příspěvek v posledním kroku rezervace své letenky. Celkem už naši zákazníci darovali přes jeden milion eur," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí Ryanairu. Zároveň dodal, že tento příspěvek u něj platí přes dvě procenta cestujících.

Letecká doprava představuje pro životní prostředí silnou zátěž. Například za zpáteční cestu na letní dovolenou z Prahy do egyptské Hurghady vyprodukuje letadlo typu Boeing 737 skoro půl tuny emisí oxidu uhličitého na osobu.

Existují ale i případy, kdy je letadlo v přepočtu na pasažéra z pohledu životního prostředí výhodnější než automobil. Tento případ nastane například, poletí-li cestující na služební cestu po Evropě, kam by měl jet autem sám.

Kompenzace emisí CO2 při cestě z Prahy do Budapešti. Cena jízdenky je 649 korun.
Kompenzace emisí CO2 při cestě z Prahy do Budapešti. Cena jízdenky je 649 korun. | Foto: Flixbus

Možnost kompenzovat emise za svou cestu nabízí i autobusový dopravce Flixbus. "Celosvětově se do kompenzace zapojuje v průměru šest procent našich cestujících. Zaškrtnutím políčka během procesu rezervace souhlasí s malým příspěvkem, který obvykle představuje jedno až tři procenta ceny jízdenky," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí Flixbusu Martina Čmielová.

Flixbus aktuálně ve spolupráci s organizací Atmosfair přispívá na ekologické sporáky ve Rwandě, díky kterým místní obyvatelé spotřebují až o 80 procent méně dřeva než při topení v tradičním ohništi. Díky tomu tak zůstane v zemi více původních lesů, ve kterých mimo jiné žijí i poslední horské gorily na světě.

Kolik emisí CO2 vyprodukuje cesta:

Cesta Způsob dopravy Kilogramy emisí CO2 na osobu
Praha - Split Vlakem 20
Praha - Split Autobusem 30
Praha - Split Automobilem 200 (pokud člověk jede ve voze sám)
Praha - Split Letecky 166
Praha - Hurghada Letecky 445
Praha - Bali Letecky 1433

Zdroj: https://calculator.carbonfootprint.com, Mezinárodní organizace pro civilní letectví

Ekologie v dopravě se stává stále větším tématem. Například ve Švédsku někteří lidé přestávají po Evropě cestovat letadlem, ale volí místo toho alternativní dopravní prostředky - nejčastěji vlak. Například známá aktivistka Greta Thunbergová míří do Spojených států lodí.

 

Právě se děje

Další zprávy