Odpadkový koš od moravské firmy získal světovou cenu za design, uspěl v silné konkurenci

ČTK ČTK
9. 1. 2018 17:25
Těžký velkoobjemový koš uspěl v celosvětové konkurenci několika tisíc přihlášených produktů ze 48 zemí.
Úspěšný zástupce z Moravy.
Úspěšný zástupce z Moravy. | Foto: mmcité

Bílovice - Výrobce městského mobiliáře mmcité z Bílovic na Uherskohradišťsku získal cenu Good Design Award za svůj betonový odpadkový koš s názvem Better.

"Těžký velkoobjemový koš uspěl v celosvětové konkurenci několika tisíc přihlášených produktů ze 48 zemí," řekla mediální zástupkyně firmy Irena Vaňková.

"Ocenění nás velmi potěšilo. Je to zpráva, že věci děláme dobře," uvedl David Karásek, hlavní designér a spolumajitel mmcité. Koš Better je vyrobený z pevnostního HPC betonu.

Podle Vaňkové působí díky promyšlenému tvarování jako organicky modelované těleso pevných linií. "I přesto, že se jedná o masivní a těžký produkt, svým kultivovaným tvarem zapadne téměř do jakéhokoliv kontextu," uvedla Vaňková.

Good Design Award je podle ní jedním z nejprestižnějších světových ocenění v oblasti produktového designu. V roce 1950 jej založili architekti Eero Saarinen, Charles Eames, Ray Eamesová a Edgar Kaufmann. Hodnotí nové výrobky, které byly navrženy v Evropě, Asii a Severní a Jižní Americe, a to ve více než dvaceti kategoriích.

Společnost mmcité založil Karásek v roce 1994 jako tehdejší student designu na VŠUP v Praze spolu s Radkem Hegmonem. Za prvky městského mobiliáře, který především vyrábějí, dostali již četná ocenění. Před časem například mmcité vyrobila lavičky pro vyhlídkové terasy na nové stanici lanovky Helbronner ve francouzských Alpách ve výšce téměř 3500 metrů.

 

Právě se děje

Další zprávy