Méně práce, víc života. Zkrácení pracovní doby se blíží, příklad z Francie ale varuje

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 16. 9. 2021 7:06
O zkrácení pracovní doby v Česku ze 40 hodin týdně na 37,5 hodiny se mluví dlouho. Před říjnovými volbami tato myšlenka znovu ožívá, odbory a ministerstvo práce ji chtějí uzákonit. Zajímavá je proto nová analýza pracovníků Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, která rozebírá dopady změny a upozorňuje na zkušenosti ze zahraničí. "Změní nás to v postmateriální společnost," věří analýza.
Peníze. Ilustrační foto.
Peníze. Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Reforma stojí dost peněz

V případě reformy pracovního času v Česku nebude zřejmě stát připraven finančně pomoci. "Přesto je třeba počítat s náklady na přípravu reformy - tedy na informační kampaň, zpracování metodických příruček pro jednotlivá
odvětví, případně pro konkrétní směnné režimy, případně vypracování experimentálních studií v rámci jednotlivých odvětví," uvádí autoři studie. 

Pokud bude setrvávat napětí na trhu práce kvůli nedostatku uchazečů, pak autoři navrhují přijmout opatření, která usnadní a urychlí vstup cizinců.

A ještě varují, že pokud stát nebude zaměstnavatelům kompenzovat náklady spojené se zkrácením pracovní doby, a to ani například v podobě krácení odvodů na sociální a zdravotní pojištění u nově přijatých zaměstnanců, je potřeba počítat se zvýšenými nároky na veřejné rozpočty.

"V odvětvích závislých na nepřetržitém a směnném provozu, typicky zdravotnictví, sociální péče, složky záchranného systému, bude totiž nutno chybějící pracovní sílu doplnit novou pracovní silou, jelikož zvýšená produktivita práce nevyřeší výpadky v dostupnosti služby. Zvýšení výdajů z veřejných rozpočtů na novou pracovní sílu se bude týkat jak mzdových nákladů, tak bude nutné počítat s fixními náklady, tedy náklady spojenými s přijímáním nových zaměstnanců, jejich zapracováním, dalším vzděláváním a také s pracovními pomůckami, které jsou v konkrétním odvětví využívány," dodává autorský tým. 

 

Právě se děje

Další zprávy