Nejen Babiš. Soukromým firmám tečou z eurodotací stovky milionů, kdo dostává nejvíce?

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
15. 6. 2019 12:11
Holding Agrofert není zdaleka jediný, kdo přijímá obří sumy v podobě eurodotací či slev na dani. V aktuálním programovém období 2014-2020 může Česko z evropských dotací čerpat až 23,9 miliardy eur, tedy v přepočtu asi 617 miliard korun. Do konce letošního dubna přitom Brusel stačil Česku proplatit už 164,8 miliardy korun. Zatím bylo v tomto programu podpořeno asi 36 tisíc projektů a příjemci mají již uzavřeny smlouvy za celkem 424 miliardy korun. Podívejte se, kterým soukromým společnostem byly v aktuálním programu přiklepnuty nejvyšší eurodotace.
Foto: Jan Langer

1. Global Networks: 592 milionů Kč

  • Výše investice: 696 084 084 Kč
  • Dotace z EU: 591 671 471 Kč
  • Předmět: Sanace průmyslových objektů a kontaminované půdy
  • Termín ukončení projektu: do 30. 9. 2022
  • Stav: Projekt je schválen a bude realizován

S bývalou ostravskou chemičkou Ostramo je spojena největší ekologická zátěž v rámci celé ČR, a to kvůli statisícům tun ropných kalů. Provoz chemičky byl zastaven v roce 1996 a správou a zajištěním odstranění těchto kalů byl pověřen státní podnik Diamo.

K lagunám ale patří také průmyslový areál, který je ve vlastnictví soukromé společnosti Ostravská logistická centrála a.s. Ta v roce 2015 požádala o podporu na odstranění staré ekologické zátěže přes Operační program životního prostředí a o dva roky později začala 1. etapa sanace. Schválena byla už i dotace pro 2. etapu sanace areálu.

V obou případech je příjemcem dotace poradenská společnost Global Networks podnikatele Jasona Fitzeralda, který je zároveň statutárním zástupcem firmy Ostravská logistická centrála. Hlavním dodavatelem je pak společnost Dekonta. Ta se zaměřuje na průzkum a komplexní sanaci kontaminovaných lokalit, v minulosti likvidovala třeba nelegální sklad ve Chvaleticích.

 

Právě se děje

Další zprávy