Ministerstvo změnilo názor: Velikonoční zboží se prodávat může, spadá do výjimek

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 22. 3. 2021 15:44
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vydalo na výzvu profesních organizací stanovisko k maloobchodnímu prodeji velikonočních výrobků, jako jsou dekorace či pomlázky. Sdělení ministerstva zveřejnil na svém webu Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Řetězce už dříve toto zboží nabízely, považovaly ho podle do té doby dostupných výkladů za výjimky ze zákazu maloobchodního prodeje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Mariusz Cieszewski/Foter.com

Produkty související s velikonočními svátky podle MPO zpravidla spadají do kategorie potraviny. Dekorace se řadí pod domácí potřeby, pomlázky vyrobené z proutí patří mezi rostliny, respektive sortiment, který mohou prodávat květinářství. Ve stanovisku resortu to uvedl ředitel podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavel Vinkler.

Ještě předminulý týden přitom MPO tvrdilo, že velikonoční potřeby nespadají do výjimek uvedených v příslušném usnesení vlády, které omezuje maloobchodní prodej. 

Velikonoční sortiment obchodní sítě přesto měly i dosud v prodeji, některé mírně nabídku upravily a nabízely jen to zboží, které jasně splňovalo kritéria kategorií domácích či zahrádkářských potřeb. Velikonoční výrobky, na které jsou lidé zvyklí, tak mají k dispozici. Zákazníci je nakoupí například v Globusu, Bille nebo Penny Marketu.

Kaufland podle své mluvčí Renaty Maierl nabízí mimo jiné ručně pletené pomlázky ve třech velikostech. Jako novinku zařadil rostoucí zapletené pomlázky v květináči. "Pro jarní výzdobu nabízíme i různé velikonoční květinové dekorace," uvedla.

Obchody Albert budou mít na Velikonoce podle Marcely Vichnarové z externí komunikace společnosti k dispozici kromě dalšího nepotravinářského zboží řezané kytice nebo speciální sortiment hrnkových květin včetně osení.

Kvůli zamezení šíření koronaviru mohou mít nyní otevřeno jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky či květinářství. Prodávat přitom smějí pouze nezbytné zboží. Dostupné v kamenných prodejnách tak není například oblečení, obuv, hračky nebo šperky.

Video z dubna 2020: Metro v úterý po Velikonocích bylo plné lidí. Rady odborníků jsou marné

Pražské metro v úterý po Velikonocích bylo plné. Odborníci marně radí opak | Video: Tomáš Vlach, MZČR
 

Právě se děje

Další zprávy