Poslanci ustáli tlak operátorů. Češi budou měnit televize a snadněji přecházet ke konkurenci

Jan Úšela ČTK Jan Úšela, ČTK
Aktualizováno 24. 5. 2017 11:46
Poslanci schválili novelu telekomunikačního zákona, která řeší druhou digitalizaci televize a má zlepšit postavení spotřebitelů na mobilním trhu. Pozměňovací návrh, který měl snížit navržené pokuty z obratu pro mobilní operátory, neprošel. Stejně tak poslanci nezastavili proces přechodu na nový digitální standard televize. Od zákona si vláda slibuje zlevňování na mobilním trhu a hladký přechod na nový televizní standard DVB-T2.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Poslanci schválili očekávanou novelu zákona o elektronických komunikacích. Ta má zlepšit postavení českých spotřebitelů na mobilním trhu. Lidé budou moci nově přecházet mezi operátory do deseti dnů, což má zvýšit konkurenci na trhu.

Operátorům rovněž zákon za jejich možná pochybení nově slibuje miliardové pokuty až do výše 10 procent jejich ročního obratu. Zákon také posvěcuje proces druhé digitalizace televize, která byla i přes protesty satelitních operátorů schválena.

"Novela ZEKu (zákona o elektronických komunikacích - poznámka redakce) prošla! Lidé se mohou těšit na moderní televizní vysílání, rychlý mobilní internet a lepší ochranu spotřebitele!!!" napsal na svém Facebooku náměstek ministra průmyslu Marek Ondroušek v reakci na rozhodnutí poslanců.

Přijímání zákona provázel ostrý tlak ze strany asociací mobilních i satelitních operátorů. "Jsem rád, že se podařilo naplnit jednu z důležitých vládních priorit. Navíc v rekordně krátkém čase. Zákon vláda schválila teprve 8. března. Tlaky, které se ve sněmovně objevily, neuspěly. Zákon prošel v původní, vládní podobě," reagoval na situaci premiér Bohuslav Sobotka.

První skupině vadily vysoké pokuty z obratu, které bude nově moci udělovat Český telekomunikační úřad a které podle mobilních operátorů přimějí jejich mateřské společnosti investovat do modernizace jejich sítí v jiných zemích.

Provozovatelé satelitů zase protestovali proti kompenzacím, které stát slibuje jejich pozemním konkurentům, jako jsou České Radiokomunikace. Ty mají spolu s Českou televizí a firmou Digital Broadcasting získat asi 627 milionů korun za souběžné vysílání v novém a starém televizním standardu, který bude vypnut po roce 2020.

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček tvrzení asociace odmítl. Zájmem asociace je podle něj získat maximum pro svůj obchodní prospěch. "Jedná se jednoznačně o konkurenční boj a o snahu připravit domácnosti o bezplatnou televizní platformu," uvedl. Samotné schválení zákona podle něj veřejnou podporu nezakládá, ale určuje pravidla, podle nichž může být podpora stanovena.

Pozměňovací návrhy poslanců ODS Marka Bendy a Ivana Adamce, které měly za cíl ze zákona vyjmout nové operátorské pokuty a zastavit proces druhé televizní digitalizace, ovšem neprošly. Oproti tomu poslanci schválili třeba pozměňovací návrh Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), podle něhož bude Česká televize nově u převzatých pořadů zobrazovat také titulky, aby se tak mezi diváky zlepšila znalost angličtiny.

Asociace provozovatelů mobilních sítí, která sdružuje T-Mobile, Vodafone a O2, na zvýšení maximálních pokut z dnešních 20 milionů korun na deset procent obratu na svém Facebooku reagovala s nelibostí. "Jak by se vám líbilo, kdy vám například policista mohl udělit pokutu jen proto, že chce a bez jakéhokoliv vysvětlení? Takovou pravomoc by dle novely zákona o elektronických komunikacích měl získat ČTÚ," ptá se asociace na sociální síti.

Od novely telekomunikačního zákona si vláda slibuje, že povede k dalšímu zlevňování na českém mobilním trhu, který patří k nejdražším v Evropě. Tlak veřejnosti na zlevňování mobilního internetu trvá už od začátku roku a operátoři na něj postupně reagují úpravou svých tarifních nabídek.

Firmy Vodafone a T-Mobile už podstatně navýšily objem dat u svých mobilních balíčků, zároveň ale mírně zdražily. Spotřebitelské organizace jako dTest nebo Telefonující.cz proto volají po dalším zlevňování.

Vedle mobilního trhu zákon řeší také druhou digitalizaci televize (takzvané DVB-T2). Někteří opoziční poslanci upozorňovali na to, že si přechod na nový digitální standard od občanů vyžádá asi pět miliard korun nutných na koupi nových televizí nebo set-top boxů, které vysílání v DVB-T2 zvládnou.

Podle ministerstva průmyslu je ale nutné digitalizaci provést, protože se evropské státy shodly na tom, že část současných televizních frekvencí bude předána mobilním operátorům a televize by pak neměly dostatek kmitočtů pro své pozemní vysílání.

 

Právě se děje

Další zprávy