Dvě ekonomky a expert na finanční stabilitu. Podívejte se, jak Zeman obměnil radu ČNB

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 8. 6. 2022 14:07
Česká národní banka (ČNB) prochází zásadní personální změnou. Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval nové členy bankovní rady. Ti budou určovat příští měnovou politiku Česka a řešit stabilitu bank a finančního systému. Viceguvernérkou ČNB se stala Eva Zamrazilová, členy rady pak Karina Kubelková a Jan Frait. Do funkce nastoupí od července.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jan Frait

  • Členem bankovní rady byl dříve i Jan Frait, který momentálně v ČNB pracuje na pozici ředitele sekce finanční stability. Šestapadesátiletý Frait funkci radního vykonával v letech 2000 až 2006, do funkce ho jmenoval prezident Václav Havel.

Frait vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě, kde se stal i profesorem ekonomie. Jeho hlavními tématy jsou makroekonomie, měnová teorie a mezinárodní finance, finanční stabilita a makroobezřetnostní politika. Je členem České společnosti ekonomické.

Frait v minulosti působil i jako člen výboru pro hospodářskou politiku OECD nebo technického výboru Evropské rady pro systémová rizika.

Na postu ředitele sekce finanční stability řeší Frait mimo jiné limity pro poskytování hypoték nebo zátěžové testy českých bank.

 

Právě se děje

Další zprávy