Dvě ekonomky a expert na finanční stabilitu. Podívejte se, jak Zeman obměnil radu ČNB

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 8. 6. 2022 14:07
Česká národní banka (ČNB) prochází zásadní personální změnou. Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval nové členy bankovní rady. Ti budou určovat příští měnovou politiku Česka a řešit stabilitu bank a finančního systému. Viceguvernérkou ČNB se stala Eva Zamrazilová, členy rady pak Karina Kubelková a Jan Frait. Do funkce nastoupí od července.
Eva Zamrazilová
Eva Zamrazilová | Foto: Matej Slávik

Eva Zamrazilová

  • Ekonomka Eva Zamrazilová se jmenováním stala první ženou na pozici viceguvernéra za dobu existence ČNB. Současná předsedkyně Národní rozpočtové rady členkou rady centrální banky byla členem bankovní rady už v letech 2008 až 2014, do funkce ji jmenoval tehdejší prezident Václav Klaus.

Zamrazilová byla podle Hospodářských novin ve svém předchozím působení v bankovní radě známá tím, že modely nepovažovala za dogma a dávala přednost širšímu pohledu na hospodářskou situaci. 

Jedenašedesátiletá ekonomka vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde následně vyučovala statistiku. Působila také v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd a ve Výzkumném ústavu práce a sociálních věcí.

Od roku 1994 pracovala na makroekonomických analýzách a prognózách v týmu hlavního ekonoma Komerční banky, působila také jako hlavní ekonomka České bankovní asociace.

Národní rozpočtové radě předsedá od roku 2018. Jejím cílem je provádět nezávislé hodnocení rozpočtové politiky, plnění rozpočtových pravidel nebo vydávat zprávu o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí. 

Zamrazilová po svém jmenování řekla, že věří, že nová bankovní rada bude zárukou kontinuity a zároveň důvěryhodnosti ČNB. "Velice děkuji současné bankovní radě, která včas rozpoznala povahu inflace a začala s ní včas bojovat. Tyto kroky nebudou nikdy populární, přesto tyto kroky byly nezbytné a brzy se již začnou projevovat ve zpomalování inflace a růstu objemu peněz v ekonomice. Současná situace vyžaduje hlubší analýzu a další krok musí být pečlivě zvažován," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy