Dvě ekonomky a expert na finanční stabilitu. Podívejte se, jak Zeman obměnil radu ČNB

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 8. 6. 2022 14:07
Česká národní banka (ČNB) prochází zásadní personální změnou. Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval nové členy bankovní rady. Ti budou určovat příští měnovou politiku Česka a řešit stabilitu bank a finančního systému. Viceguvernérkou ČNB se stala Eva Zamrazilová, členy rady pak Karina Kubelková a Jan Frait. Do funkce nastoupí od července.
Ing. Karina Kubelková, Ph.D., MBA
Ing. Karina Kubelková, Ph.D., MBA | Foto: Hospodářská komora České republiky

Karina Kubelková

  • Karina Kubelková v současnosti působí jako hlavní analytička Hospodářské komory a poradkyni premiéra Petra Fialy (ODS). Komora se zaměřuje především na problémy podnikatelů, kterým rostoucí sazby v současnosti způsobují problémy, jako je například zdražování úvěrů.

Od roku 2008 osmatřicetiletá Kubelková vyučuje také na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde v roce 2015 získala doktorát. Na akademické i profesní úrovni se zaměřuje na aplikovanou hospodářskou a sociální politiku a makroekonomické prognózování.

Podle svého profilu na Katedře hospodářské a sociální politiky VŠE v minulosti absolvovala stáže a studijní pobyty na zahraničních univerzitách jako University of Padova, University of Lausanne, University of Amsterdam, University of Helsinki, University of Mumbai nebo Lomonosov Moscow State University.

Od roku 2018 je také členkou Výboru pro rozpočtové prognózy, což je poradní orgán Národní rozpočtové rady. Úkolem výboru je posuzovat objektivitu makroekonomických a rozpočtových prognóz vypracovávaných ministerstvem financí pro přípravu státního rozpočtu. 

"Lehkou neznámou pro trhy může být jméno Karin Kubelkové, která se měnové politice v minulosti výrazněji nevěnovala. Předpokládáme, že vzhledem k svému působení v hospodářské komoře a vazbám na podnikatelský sektor bude spíše advokátkou opatrnějšího postupu vůči zvyšování úrokových sazeb," doplnil ekonom Patri Finance Jan Bureš.

 

Právě se děje

Další zprávy