Nokia chce převzít konkurenční Alcatel-Lucent

14. 4. 2015 11:42
Spojením obou podniků by mohla vzniknout telekomunikační skupina v hodnotě přes bilion korun.
Alcatel-Lucent, ředitelství v Boulogne-Billancourt blízko Paříže
Alcatel-Lucent, ředitelství v Boulogne-Billancourt blízko Paříže | Foto: Reuters

Helsinky/Paříž - Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia jedná o převzetí francouzsko-amerického konkurenta Alcatel-Lucent. Firma tak dnes potvrdila spekulace, které v médiích kolují od pondělí. Spojením obou podniků by podle agentury Reuters mohla vzniknout telekomunikační skupina v hodnotě přes 40 miliard eur (více než bilion korun).

"V reakci na spekulace v médiích Nokia a Alcatel-Lucent potvrzují, že vedou pokročilé rozhovory ohledně možnosti úplného spojení, které by mělo podobu veřejné nabídky Nokie na Alcatel-Lucent," uvedla finská společnost. Dodala nicméně, že v této fázi není jisté, zda jednání skutečně dospějí k dohodě o sloučení.

"Jsou to dva slabší hráči v odvětví. Mohli by dosáhnout určitého snížení nákladů, samotné spojení dvou slabších hráčů však nutně nemusí znamenat vytvoření hráče silnějšího," řekl k dojednávané fúzi analytik Ion-Marc Valahu ze společnosti Clairinvest.

Analytici a investoři navíc upozorňují, že proti spojení podniků by se mohla postavit francouzská vláda. Ta považuje telekomunikace za strategicky důležité odvětví a je citlivá na rušení pracovních míst, které je častým důsledkem fúzí. Francouzské ministerstvo hospodářství se zatím k záležitosti nevyjádřilo.

Nokia je na trhu síťových zařízení světovou trojkou po švédském Ericssonu a čínské Huawei Technologies. Loni v dubnu dokončila za 5,44 miliardy eur (téměř 150 miliard korun) prodej divize mobilních telefonů společnosti Microsoft. Nokia byla od devadesátých let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji však sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics.

 

Právě se děje

Další zprávy