Finská Nokia se po prodeji mobilní divize vrátila k zisku

ČTK ČTK
24. 7. 2014 10:27
Většina tržeb nyní pochází z divize mobilních sítí. K plusu výrazně pomohl prodej divize, která vyráběla mobilní telefony, do rukou Microsoftu.
Mobily už nevyrábí.
Mobily už nevyrábí. | Foto: Reuters

Helsinky - Finská společnost Nokia ve druhém čtvrtletí vytvořila čistý zisk 2,51 miliardy eur (68,9 miliardy Kč), a vrátila se tak do černých čísel po ztrátě 226 milionů eur ve stejném období loni.

Finanční výsledky podpořil zisk z prodeje divize mobilních telefonů americkému Microsoftu. Skoro 90 procent veškerých tržeb někdejšího největšího výrobce mobilních telefonů na světě nyní pochází z divize mobilních sítí, kde mu konkurují švédský Ericsson a čínská Huawei Technologies.

Bez započítání zisku z prodeje a ukončovaných činností byla Nokia dál ztrátová. Čistou ztrátu z běžné činnosti ale snížila na 26 milionů eur ze 113 milionů eur před rokem.

Čisté tržby skupiny klesly na 2,9 miliardy eur z 3,2 miliardy eur v loňském druhém čtvrtletí. Provozní zisk ale firma výrazně zvýšila, a to na 284 milionů eur z 12 milionů eur před rokem.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Z první příčky ji však předloni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se příliš nedařilo na trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.

Loni se Nokia dohodla na prodeji divize pro výrobu mobilních telefonů firmě Microsoft, a to za cenu 5,44 miliardy eur (téměř 150 miliard Kč). Dokončení transakce ohlásily podniky letos na konci dubna. Zisk z tohoto prodeje ve výši 3,2 miliardy eur podpořil finanční výsledky za poslední kvartál.

 

Právě se děje

Další zprávy