Spořicí účty mají novou jedničku. Projděte si aktuální přehled nejvyšších úroků

Petr Kučera Petr Kučera
3. 9. 2018 6:33
Nejvýhodnější spořicí účty jsou spíše jednookými králi mezi slepými. Zvláště když vezmeme v úvahu nedávno znovu probuzenou inflaci.

Úvodem

Česká národní banka sice už pětkrát za poslední rok zvedla své úrokové sazby, k výrazně výhodnějšímu spoření v bankách to ale zatím nevedlo. Plní se tak předpovědi ekonomů i samotných bank, podle nichž úroky u vkladů jen tak nestoupnou. Zejména proto, že banky nyní mají dostatek hotovosti a nepotřebují tak bojovat o další.

Aktuální přehled nejvýhodnějších spořicích účtů obsahuje spíše jednooké krále mezi slepými. Zvláště když vezmeme v úvahu nedávno znovu probuzenou inflaci, která se nyní pohybuje meziročně kolem 2,5 procenta, což je vysoko nad nejlepšími nabídkami bank.

Už loni jako jedna z prvních na ČNB reagovala Sberbank, letos v březnu zvýšila sazby Hello bank, v srpnu a září se přidaly Equa bank a Creditas. Na dočasnou akci láká od září Wüstenrot. Mezi nejlepšími se dlouhodobě drží Air Bank. Vedle samotného úroku jsme porovnali i další důležité podmínky.

Náš přehled se zaměřuje jen na spořicí účty, tedy na časově neomezené bankovní vklady, které si lze kdykoliv (částečně nebo zcela) vybrat bez jakékoliv sankce. To je odlišuje od termínovaných vkladů, u nichž se předem zavazujete, že na ně určitou dobu nesáhnete. Rozdíly se však někdy stírají, zejména u J&T Banky (vklady Clear Deal i s jednodenní výpovědní lhůtou) či Wüstenrot (bonus za fixaci vkladu na spořicím účtu, kde případnou sankcí za předčasný výběr je pouze nepřiznání bonusového úroku).

 

Právě se děje

Další zprávy