Spořicí účty mají novou jedničku. Projděte si aktuální přehled nejvyšších úroků

Petr Kučera Petr Kučera
3. 9. 2018 6:33
Nejvýhodnější spořicí účty jsou spíše jednookými králi mezi slepými. Zvláště když vezmeme v úvahu nedávno znovu probuzenou inflaci.

Creditas

Banka Creditas
Banka Creditas | Foto: Banka Creditas

Banka Creditas od 1. září zvýšila úrok na svém spořicím účtu a současně změnila systém pro jeho uplatnění.

Vklady do 750 000 korun jsou nově úročeny sazbou 0,8 procenta ročně. Pokud vklad převýší tuto částku, úročí se část nad 750 000 korun dokonce sazbou 1,1 procenta. Obě sazby jsou bez jakýchkoliv dalších podmínek.

Když tedy vložíte sto tisíc, získáte podle výpočtu specializovaného serveru Finparáda.cz za rok čistý výnos (po odečtení 15% daně, ale bez započtení inflace) 682 korun.

Do konce srpna činila základní sazba 0,5 procenta nezávisle na výši vkladu. K tomu bylo možné získat ještě 0,1 procenta jako čtvrtletní bonus. Celkové úročení 0,6 procenta tak získal ten, komu ze spořicího účtu v předchozím čtvrtletí neodešla žádná platba.

Tento čtvrtletní bonus Creditas od září ruší - klienti jednoduše dosáhnou na celkově vyšší sazbu bez ohledu na to, zda a kolikrát si z účtu "vybrali".

Creditas se tak po roce a půl vrací na pozici jedničky. Při svém vstupu na bankovní trh v lednu 2017 lákala na celkový úrok až 1,1 procenta. Vydržel ji tehdy ale jen čtvrt roku, poté sazby výrazně snížila.

 

Právě se děje

Další zprávy