"Nějak to tu smrdí." Ekologičtí aktivisté u elektrárny Prunéřov volali po konci uhlí

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 6. 2020 14:45
Před Elektrárnou Prunéřov II na Chomutovsku se v pátek sešli aktivisté, kteří žádají co nejrychlejší konec těžby a spalování uhlí. Dvacítka členů a příznivců několika hnutí rozložila před vjezdem do areálu, kde zasedala uhelná komise státu, transparenty a k nim boty reprezentující lidi, kteří si přejí ukončení provozu hnědouhelných elektráren. Akci ukončili pochodem k Elektrárně Prunéřov I.
Protest ekologických aktivistů před Elektrárnou Prunéřov II za zavření všech uhelných elektráren v Česku
Protest ekologických aktivistů před Elektrárnou Prunéřov II za zavření všech uhelných elektráren v Česku | Foto: ČTK

Cílem protestní akce, která skončila v pátek před 14:00, bylo podle Petra Doubravského z hnutí Fridays For Future vytvořit tlak na uhelnou komisi, aby určila co nejrychlejší cestu k ukončení spalování uhlí. "Podle nás nestačí uzavřít jednu elektrárnu a doufáme, že Prunéřov I bude jen první z řady uzavřených," řekl Doubravský. Uhelná komise bude jednat v areálu Elektrárny Prunéřov II a poté se přesune ke starší Elektrárně Prunéřov I, jejíž provoz na konci června skončí.

Na transparenty napsali aktivisté hesla, která používají při demonstracích, jako: Dochází nám čas, Stávka za klima, Mluvme o klimatu, a další. K účasti dalších osob organizátoři akce nevyzvali. "Rozhodli jsme se nemobilizovat veřejnost kvůli současné situaci, protože nechceme riskovat přenos koronaviru. Právě ty nepřítomné lidi zde reprezentují boty a transparenty," uvedl Doubravský.

Happening za zavření všech uhelných elektráren pořádali aktivisté z organizací Fridays For Future, Limity jsme my, Univerzity za klima, Extinction Rebellion. Aktivisté s sebou přinesli kolo štěstí s názvy dalších elektráren v ČR. Účastníci postupně vytáčeli, kdy která ukončí provoz.

Jiří Koželouh, ředitel ekologické organizace Hnutí Duha, který je členem uhelné komise, vytočil Mělník. "Je dobře, že ČEZ Elektrárnu Prunéřov I uzavírá. Zároveň je nutné říci, že podobně zastaralé a plýtvavé jsou elektrárny Počerady a Chvaletice, protože, když sečteme jejich výrobu, nedostáváme se ani na celkové množství vývozu elektřiny z České republiky," řekl. Podle něj by konec těchto dvou elektráren měla doporučit uhelná komise jako první krok ke konci uhlí v ČR.

Video: Matkou všech problémů je klimatická krize, bez snižování emisí se nehneme, říká Jungwirth

Buď budeme táhnout za jeden provaz s Evropou, nebo zůstaneme osamocení a zjistíme, že náš model montovny Evropy se zhroutil, říká analytik AMO. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy