Na úřadech už zaplatíte kartou. Přijmou ji celníci, katastr i soudy, finanční úřad jenom omezeně

Olga Skalková Olga Skalková
30. 7. 2017 20:39
Novela daňového řádu otevřela prostor, aby státní správa mohla platby kartou výrazně rozšířit. Nadále to však žádný zákon nepřikazuje. Tendr na terminály vyhlásila celní správa, chystá ho katastrální úřad. Připravují se i na soudech a na finančních úřadech - tam ovšem jen na úhradu dlužných daní a exekučních a správních poplatků.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Přestože Češi používají platební karty stále častěji, tuzemské úřady zatím možnost bezhotovostní úhrady nejrůznějších daní a poplatků doposud využívají jen málo.

Situace se ale začíná měnit. Novela daňového řádu od července otevřela prostor, aby státní správa platby kartou mohla výrazně rozšířit.

Nadále to však žádný zákon nepřikazuje.

"Jde o další službu pro občany. Vzhledem k tomu, že směřujeme k větší elektronizaci státní správy, je možnost placení kartou nezbytností," říká Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí.

Platby ten samý den

Podle ní tato možnost sice už před přijetím daňového balíčku existovala, ale v praxi by mohla přinášet problémy zejména s určením dne platby a se stanovením dalších podmínek používání tohoto typu placení.

Před novelou se za den platby daně považoval výhradně den připsání peněz na účet úřadu, nikoliv den, kdy dal člověk příkaz k platbě.

Novela úřadům umožnila považovat za den platby ten samý den, kdy byl dán příkaz k platbě. Zároveň jasně řekla, že na zavedení plateb kartou se budou podílet veřejné rozpočty.

Generální ředitelství cel už vyhlásilo veřejnou zakázku na dodavatele platebních terminálů na celních úřadech a připravují se i další úřady.

"Předmětem zakázky je zapůjčení 60 pevných terminálů, které budou umístěny na pokladnách celních úřadů, kde je vybírána hotovost, a 84 terminálů pro mobilní pokladny útvarů dohledu," říká Hana Prudičová, mluvčí Generálního ředitelství cel.

"Na celních úřadech bude možné platit pokuty v rámci dělené správy, cla a DPH a také kauce a správní poplatky. Na mobilních terminálech pak vše uvedené kromě správních poplatků," dodává. Terminály budou mimo jiné na mezinárodních letištích. Termín spuštění neupřesnila.

Výběrové řízení chystá Český úřad zeměměřický a katastrální.

"Dokončujeme zadávací dokumenty. Rádi bychom platbu kartou do roka rozšířili na všechna pracoviště a na všechny služby. Celkem půjde o 330 terminálů," říká Karel Štencel, místopředseda úřadu.

I pro finanční úřady a soudy

Platební terminály se plánují i pro finanční úřady a soudy.

"Vyhodnocujeme možnosti placení kartou u dobrovolné úhrady dlužných daní, exekučních plateb a úhrady správních poplatků," říká Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

S platbou ostatních daní kartou se nedá moc počítat, ukously by příliš velkou část daní státu.

Z každé platby kartou musí úřady, podobně jako obchodníci, odvádět poplatek bankám a ostatním firmám, které transakci zajišťují. Poplatek se může pohybovat od několika desetin procenta z výše transakce až zhruba do dvou procent.

Stejně jako pro obchodníky není pro úřady přijímání karet povinností. Dosud si za to mohou účtovat i přirážku.

Až začne platit nový zákon o platebním styku, který nejspíš stačí poslanci schválit do říjnových voleb, budou platby kartou pro lidi zdarma.

Hotovost usnadňuje daňové podvody, říká náměstkyně ministerstva financí Simona Hornochová. | Video: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy