Ve vlacích Českých drah půjde platit kartou. Průvodčí mají zatím 382 terminálů

ČTK ČTK
27. 7. 2017 11:55
Služba bude nejdříve dostupná v pendolinech, postupně se má rozšířit do dalších typů spojů. Průvodčí mají zatím k dispozici 382 platebních terminálů. Partnerskou bankou Českých drah je ČSOB, smlouva je na dobu neurčitou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - V některých vlacích Českých drah (ČD) budou moci cestující od srpna zaplatit za jízdenku kartou. Služba bude nejdříve dostupná v pendolinech, postupně se má rozšířit do dalších typů spojů. Informuje o tom deník E15.

Průvodčí mají zatím k dispozici 382 platebních terminálů. Partnerskou bankou Českých drah je ČSOB, smlouva je na dobu neurčitou.

Ještě o prázdninách by mělo jít platit za jízdenky kartou také v railjetech a dalších vlacích vyšší kvality, zejména v EuroCity a InterCity. V dalších měsících mají následovat také expresy a vybrané rychlíky. ČD nevylučují ani budoucí zavedení ve vytížených osobních spojích. Počítají i s tím, že cestující budou kartami platit i místenky, příplatky za vyšší třídu, kolo nebo psa a další služby.

Platební terminály budou připojeny k přenosným pokladnám průvodčích. "ČD terminály nekupují, ale jsou bezplatně zapůjčeny bankou včetně příslušného servisu. Úvodní náklady spojené s nasazením těchto terminálů do provozu tvoří náklady na proškolení našich zaměstnanců včetně aktivace systému a nákupu nabíječek," řekl deníku mluvčí ČD Monika Bezuchová. K provozním nákladům patří i transakční poplatky, jejichž výši ale dráhy i banky tají.

Z konkurenčních společností je možné zaplatit kartou ve vlacích Leo Expressu. RegioJet naopak preferuje předprodeje, jeho jízdenky zahrnují zároveň i místenku.

 

Právě se děje

Další zprávy