Miliardář Šimáně slaví sedmdesátku. Podívejte se na příběh majitele Smartwings i ČSA

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
19. 12. 2019 9:16
Podnikatel a miliardář Jiří Šimáně, který ve čtvrtek slaví sedmdesátiny, je většinovým majitelem společnosti Unimex Group, do které patří například letecká společnost Smartwings spolu s "národními" aerolinkami ČSA nebo golfový resort Albatross. Podívejte se, jak se z plzeňského rodáka stal aktuálně 18. nejbohatší Čech.
Jaroslav Tvrdík a Jiří Šimáně, představitelé akcionářů fotbalové Slavie
Jaroslav Tvrdík a Jiří Šimáně, představitelé akcionářů fotbalové Slavie | Foto: ČTK

V dubnu 2016 ale Šimáně překvapivě rezignoval a za důvod tehdy označil rozdílné názory na řízení a komunikaci klubu i to, že necítí respekt ke své pozici. "Zatímco Číňané jsou koncentrovaní na okamžitý úspěch, můj přístup byl jiný: nejdříve udělat pevné základy, pak stavět dál. Jako příklad jsem dával Ajax. Vybudovat akademii, mít dobrý skauting, produkovat mladé hráče, prodávat je," řekl. Číňanům prodal i svůj podíl.

Nyní je majoritním vlastníkem Slavie čínská společnost Sinobo. Tato developerská skupina přebrala nadpoloviční většinu akcií od čínské státní společnosti CITIC Group, která převzala vlastnictví klubu od původního čínského vlastníka společnosti CEFC a která je akcionářem Šimáněho letecké společnosti Smartwings.

 

Právě se děje

Další zprávy