Eden už patří Slavii. Čínský majitel klubu převezme největší fotbalový stadion v Česku

Adam Váchal Ekonomika Adam Váchal, Ekonomika
Aktualizováno 13. 4. 2017 15:09
Čínská skupina CEFC dokončuje akvizici největšího fotbalového stadionu v Česku. Vršovický Eden tak přejde do rukou fotbalové Slavie. Nový vlastník by do stadionu mohl investovat desítky milionů korun.
Slávistický Eden (ilustrační foto)
Slávistický Eden (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Fotbalisté pražské Slavie získali vlastní stadion. Čínští majitelé klubu podle informací online deníku Aktuálně.cz a Hospodářských novin dokončují koupi vršovického Edenu.

Do největšího a současně nejmodernějšího fotbalového areálu v Česku, který pojme více než 20 tisíc diváků, by v následujících letech mohly přitéct desítky milionů korun.

Skupina CEFC stejně jako samotný klub zatím celou záležitost odmítají komentovat. "Nic podobného nyní potvrdit nemůžeme," říká mluvčí čínské skupiny Pavel Bednář.

Podle předsedy představenstva Slavie a zástupce čínské skupiny Jaroslava Tvrdíka se v pondělí před ligovým zápasem s Hradcem Králové uskuteční mimořádná tisková konference. "V pondělí od 17:15 mimořádná tisková konference před zápasem na stadionu živě pro všechny. Buďte při tom. Nápověda - 'Tady jsme doma'," napsal Tvrdík na Twitteru.

Na koupi stadionu se CEFC předběžně dohodla s akciovou společností Eden Arena vloni v březnu v rámci žofínského ekonomického fóra. Předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta tou dobou naznačil, že by se z Edenu mohl stát Národní stadion. Hovořil mimo jiné o zvýšení tribun o jedno patro a rozšíření kapacity až na 30 tisíc míst.

Podle původních plánů měla společnost Eden Arena prodat čínské skupině 70 procent akcií s tím, že v následujících pěti letech CEFC investuje do stadionu další 1,4 miliardy korun. Později se situace změnila a CEFC začala vyjednávat o stoprocentním odkupu akcií. Podrobnosti o obchodu však v tomto ohledu zatím nejsou známy. Nejasná je také suma, kterou čínská skupina za Eden zaplatila.

Nejstarší český fotbalový klub je plně v čínských rukou od listopadu loňského roku, kdy podnikatel Jiří Šimáně ve společnosti CEFC China prodal zbývajících 20 procent akcií SK Slavia Praha. Současně Šimáněho firma Fly Sport Investments dostala zpět všechny peníze, které klubu půjčila.

CEFC China nyní v klubu, který je na druhém místě ligové tabulky a má ambice stát se mistrem ePojštění.cz ligy, vlastní 99,964procentní podíl. Zbytek je v rukou fanoušků. Čínský majitel loni do Slavie investoval zhruba 300 milionů korun, které byly z převážné části určeny na nákup posil.

Vršovický stadion Eden byl zprovozněn v květnu 2008 a od té doby se měnili jeho vlastníci. Prvním majitelem byla společnost E Side Property Limited. Stadion vlastnila tři roky, poté přešel do rukou skupiny Natland, která tou dobou ovládla i samotný klub. V červenci 2012 se však rozhodla prodat osmdesátiprocentní podíl své společnosti Eden Sport Investments, pod kterou spadal celý stadion. Jeho novým vlastníkem se tak stala společnost Kingwater Holdings Limited. Z té byl ale Eden po dohodě s hlavními věřiteli rychle převeden pod akciovou společnost Vinet. Proti tomu se postavila Praha 10, která v minulosti investovala do dluhopisů prvního vlastníka - E Side Property.

Změny a nejasnosti ve vlastnictví stadionu pokračovaly i nadále, než skončil v rukou firmy Eden Arena a následně CEFC.

 

Právě se děje

Další zprávy