Hotel, letiště i kulturák. Schillerové úřad ovládá 17 firem, zveřejnil jejich seznam

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 2. 2020 20:30
Ministerstvo financí drželo loni více než čtyřicetiprocentní podíl v celkem sedmnácti firmách. V případě několika společností - třeba Thermal-F nebo Čepro - je resort jediným akcionářem. Dohromady MF disponovalo majetkovým podílem v 38 firmách, v řadě z nich má ale podíl jen v hodnotě několika tisíc korun. Podíl na základním kapitálu všech českých firem činil asi 77 miliard korun.
Vloni prošla stanice v Kloboukách rozsáhlou modernizací. Za celkem 50 milionů korun byla nakoupena čtyři moderní čerpadla Textron DVMX. Každé z nich přepraví až 1100 kubíků ropy za hodinu. "Kolem těch starých ruských jsme museli chodit v pláštěnkách, jak z nich stříkala ropa," říká jeden z místních techniků.
Vloni prošla stanice v Kloboukách rozsáhlou modernizací. Za celkem 50 milionů korun byla nakoupena čtyři moderní čerpadla Textron DVMX. Každé z nich přepraví až 1100 kubíků ropy za hodinu. "Kolem těch starých ruských jsme museli chodit v pláštěnkách, jak z nich stříkala ropa," říká jeden z místních techniků. | Foto: Ondřej Besperát

Mero ČR

Také státní provozovatel ropovodů Mero patří kompletně státu. Akciová společnost vznikla v roce 1994 sloučením firem Petrotrans a Mero IKL. V současné době firma, která má sídlo v Kralupech nad Vltavou, vlastní a provozuje ropovod IKL a českou část ropovodu Družba. 

Tržby z přepravy ropy tvoří podle firmy 73 procent tržeb společnosti, zbylých 27 procent jsou tržby ze skladování a ochraňování státních hmotných rezerv ropy pro Správu státních hmotných rezerv (SSHR). 

Podíl MF: 8 430 921 000 Kč (100 %)

 

Právě se děje

Další zprávy