V tisícovce nejrychleji rostoucích firem jsou i tři české. Včetně zadluženého Zootu

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
6. 3. 2019 15:01
Britský deník Financial Times už potřetí zveřejnil žebříček nejrychleji rostoucích evropských firem. Do seznamu se probojovaly i tři české společnosti. První příčka patří britské Blue Motor Finance, která zajišťuje poradenství v oblasti finančnictví.
Foto: Zoot

Šest z deseti firem, kterým mezi lety 2014 až 2017 rostly příjmy nejrychleji, pochází z Británie. Také Blue Motor Finance, který obsadil na seznamu první příčku s růstem příjmů  51 364 procent, sídlí nedaleko Londýna.

Mezi desítku neúspěšnějších společností se dostal i estonský start-up Taxify (konkurent známějšího Uberu), či britská společnost Deliveroo, která podobně jako české Dáme jídlo zprostředkovává rozvoz jídla z restaurací.

Česká stopa v seznamu začíná na 56. příčce. S růstem o 1555 procent zde figuruje pražská investiční skupina Accolade Holding. Ta se věnuje především investicím do průmyslových objektů a infrastruktury. V roce 2017 například za odhadem miliardu korun skupina koupila průmyslový areál Letov v pražských Letňanech, ve kterém společnost GE Aviation vyrábí letecké motory.

Na 171. pozici skončilo v žebříčku tuzemské vývojářské studio STRV, které se specializuje na vývoj aplikací pro operační systémy Android a iOS. Studio hlásí 770 procentní nárůst příjmů. Podílelo se například na aplikaci pro německé aerolinky Lufthansa, Ordr, či Tinder online.

Na 330. místě pak skončil český e-shop s oblečením Zoot. Ten vykázal růst příjmů o 462 procent. Osud "výdejny radosti" v žebříčku je však do budoucna nejistý. Firma musela na začátku letošního roku požádat soud o ochranu před věřiteli kvůli dluhům ve výši 472 milionů korun.

Pořadí a název společnosti Obor Země původu Počet zaměstnanců v roce 2017
1. Blue Motor Finance Finanční služby Velká Británie 155
2. Deliveroo Jídlo a nápoje Velká Británie 1664
3. Taxify Technologie Estonsko 350
4. Solectric Technologie Německo 30
5. Psioxus Therapeutics Farmaceutika Velká Británie 69
6. Housekeep Technologie Velká Británie 25
7. Crep Protect Móda Velká Británie 29
8. Viajes Libratur (iTravex) Cestování a volný čas Španělsko 62
9. Darktrace Kyberbezpečnost Velká Británie 618
10. NBWM Finanční technologie Nizozemsko 30
56. Accolade Holding Reality Česko 350
171. STRV Technologie Česko 135
330. Zoot Prodej Česko 577

Financial Times spolupracoval na seznamu firem se serverem Statista. Všechna data, která bral v potaz, zveřejnily firmy dobrovolně a musel je potvrdit člen vedení společnosti. Aby se firmy dostaly na seznam nejrychleji rostoucích společností v Evropě, musely v roce 2014 vykazovat příjem alespoň sto tisíc eur, v roce 2017 už alespoň 1,5 milionu eur.

Společnosti nesměly být dceřinými firmami holdingů či součástí řetězců. Růst potom nesměl být ovlivněný například ani akvizicemi.

List k výsledkům píše, že žebříčku opět dominovaly technologické firmy, které tvořily 15 procent seznamu a to bez započtení firem specializujících se na finanční technologie a online prodejny.

Zatímco většina z deseti nejúspěšnějších firem pochází z Velké Británie, celkově se Britové podílí jen na zhruba 130 firmách ze seznamu. Naopak Německu patří z TOP 10 jen jedna firma, celkově ovšem z Německa pochází 230 nejrychleji rostoucích firem.

 

Právě se děje

Další zprávy