Státní fond na podporu start-upů nevznikne. Dotace poskytne záruční a rozvojová banka

ČTK ČTK
30. 5. 2018 10:50
Vláda schválila zrušení přípravy Národního inovačního fondu. Místo něj peníze začínajícím firmám poskytnou ČMZRB a Evropský investiční fond.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Podporu začínajících firem by měla mít nově na starosti Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Vláda dnes schválila, že zruší přípravy projektu Národního inovačního fondu (NIF). Skrze něj mělo jít na podporu start-upů 25 milionů eur (podle tehdejšího kurzu 675 milionů korun).

Cílem projektu NIF byl vznik státní investiční společnosti v přímém vlastnictví ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), která měla poskytovat investice rizikového kapitálu start-upům a projektům komercializace výzkumu a vývoje ze strukturálních fondů EU. Místo tohoto modelu resort nyní preferuje v zahraničí využívaný model finančních zprostředkovatelů, kteří budou v otevřeném výběrovém řízení vybráni k tomu určeným fondem fondů.

"Podpora financování start-upů a malých a středních podniků finančními nástroji v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost bude nadále zabezpečena ve spolupráci s Evropským investičním fondem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou," uvádí dokument.

V Národním inovačním fondu, který by byl investiční společností v přímém vlastnictví MPO, mělo být podle původních plánů v dalších letech 25 milionů eur. Peníze by byly určeny na podporu zakládání firem a rozvoj jejich podnikání. Ministerstvo tehdy vznik fondu zdůvodňovalo tím, že nové inovativní firmy mají často problém s obstaráním externího financování.

 

Právě se děje

Další zprávy