O státní půjčky pro mladé není zájem, v Praze jsou k ničemu. Letos je žádostí jen sto

ČTK ČTK
26. 3. 2019 12:42
Lidé zatím letos poslali zhruba 100 žádostí o půjčky na bydlení pro mladé za 112 milionů korun. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které za program odpovídá. Celkem je na letošek v tomto programu k dispozici zhruba miliarda korun. O státní půjčku až dva miliony korun na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení mohou žádat mladé rodiny do 36 let.
Foto: Klára Čeperová

Loni lidé poslali 636 žádostí za 668,6 milionu korun, původně bylo připraveno 650 milionů. Vláda však již dříve uvedla, že v případě překročení zájmu rozpočet navýší. O půjčku bylo možné žádat od poloviny srpna.

Loni byl největší zájem o půjčky na stavbu rodinného domu (54 procent). Následovaly koupě rodinného domu (23 procent), koupě bytu (12 procent) a modernizace obydlí (11 procent).

Podle některých realitních makléřů a developerů nebudou vynaložené peníze stačit. Při současných cenách nemovitostí je třeba v Praze příspěvek prakticky nepoužitelný, shodli se analytici. Někteří experti půjčku hodnotí jako populistický krok.

Úroková sazba státní půjčky je jedno procento s garantovanou dobou 20 let, maximální doba splácení je ve výjimečných případech až 25 let. Státní úvěr lze kombinovat s hypotékou, hypotéku ale úvěrem nejde splatit.

Podle návrhu ministerstva pro místní rozvoj, který vláda schválila loni v červnu, na modernizaci bytu stát půjčí nejvýš 300 tisíc korun. Při koupi bytu je maximum 1,2 milionu korun, u stavby nebo koupě rodinného domu je nejvyšší možná půjčka dva miliony korun.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) již dříve uvedla, že o zvýšení těchto částek ministerstvo neuvažuje. "Program míří zejména do regionů, do venkovských oblastí, a tam je to opravdu dostačující. Co se týká Prahy a velkých měst, tam spíše půjdeme podporou nájemního bydlení," řekla.

O půjčku mohou žádat i bezdětní manželé nebo registrovaní partneři. Dítě do 15 let je podmínkou u žadatelů, kteří nejsou manželé.

 

Právě se děje

Další zprávy