Mapa: V Česku je 2755 lékáren, jen deset jich však má nonstop. Leckde mají lidé smůlu

Denis Chripák Jan Nevyhoštěný Česko v datech, Denis Chripák, Jan Nevyhoštěný
Aktualizováno 2. 3. 2019 14:01
V Česku fungovalo na konci roku 2018 celkem 2755 lékáren a výdejen léků. Alespoň na jeden známý emblém zeleného kříže bychom u nás narazili v 858 obcích. Vlastní lékárnu má tak téměř 14 % obcí v Česku. Na druhou stranu, pohotovostních lékáren, které by fungovaly 24 hodin denně 7 dní v týdnu, je v celé zemi pouhých deset. Ukázala to data projektu Česko v datech, která má Aktuálně.cz exkluzivně v dispozici.

Hustota lékáren podle počtu obyvatel v okresech

Počet obyvatel na jednu lékárnu

0 %100 %

„V každém z českých okresů je alespoň jedna lékárna otevřena v sobotu. A pouze ve dvou - Praha-západ a Rokycany - nenajdeme lékárnu otevřenou v neděli. V těchto konkrétních případech je to ovšem dáno těsnou blízkostí krajských měst Prahy, resp. Plzně,“ říká Petra Konečná, senior consultant společnosti Deloitte, která se na analýze podílela.

V Česku se v současnosti nachází několik sítí lékáren, které rychle sílí a „požírají“ ty nezávislé. Tou největší z nich je Dr.Max s více než 400 pobočkami, zhruba 220 lékáren pak patří do sítě Benu. Kromě nich existují ještě další řetězce s menším počtem prodejen. Zhruba polovina ze „síťových lékáren“ jsou lékárny nové, druhá polovina pak původně nezávislé lékárny, které se staly součástí sítě postupně.

V případě okresů „vedou“ v počtu lékáren nepříliš překvapivě Praha a Brno-město. Nejméně jich naopak najdeme v okrese Jeseník.

Paradoxně nejméně obyvatel na jednu lékárnu připadá v okrese Prachatice (2540), v čemž ale hraje svou roli nižší hustota osídlení na Šumavě (Prachatice jsou okresem s třetím nejnižším počtem obyvatel v ČR).

V Hradci Králové, což je spolu s Brnem jediné město, kde u nás lze studovat farmacii, připadá na jednu lékárnu rovněž méně než 3000 obyvatel. Na druhé straně žebříčku počtu obyvatel připadajících na jednu lékárnu by se umístily okresy Most, Chomutov a Plzeň-sever.

Obce České republiky podle počtu lékáren

Vyhledejte si místo:

1 2-10 11-333

Nejvíce lékáren je přirozeně v Praze, konkrétně 333. Přes stovku se pak dostanou ještě v Brně se 138 lékárnami a průměru se vymyká i Ostrava s 92 lékárnami. Další krajská města se pak v závislosti na velikosti pohybují mezi 15 provozovnami v Jihlavě a 51 lékárnami v Plzni.

Na druhou stranu, i poměrně velké obce mohou zůstat bez lékárny. Tou vůbec největší je Chlumec v okrese Ústí nad Labem se zhruba 4430 obyvateli a stejně na tom jsou Vejprnice v okrese Plzeň-sever a Dětmarovice v okrese Karviná s více než 4200 obyvateli.

250 až 300

Nejmenší obce s vlastní lékárnou jsou Nemanice (okres Domažlice), Hřensko (okres Děčín), Hora sv. Šebestiána (okres Chomutov) – všechny mezi 250 a 300 obyvateli.

941

Nejméně lidí na jednu lékárnu ve městech nad 10 000 obyvatel je v Kyjově - zde na lékárnu připadá 941 obyvatel. Jako v jediné obci nad 10 000 obyvatel zde připadá méně než 1 000 lidí na jednu lékárnu.

4430

Největší obcí bez vlastní lékárny či výdejny je Chlumec (okres Ústí nad Labem) – 4 430 obyvatel.

220

Nejméně obyvatel připadajících na jednu lékárnu je v Potůčkách (okres Karlovy Vary), kde jsou dvě lékárny na 439 obyvatel.

7914

Nejvíce obyvatel připadajících na jednu místní lékárnu je v Dubí (okres Teplice) – 7 914 obyvatel.

7250

Nejvíce obyvatel na jednu lékárnu v rámci měst nad 10 000 obyvatel je v Klášterci (okres Chomutov).

3900

Počet obyvatel připadajících na jednu lékárnu v Praze je 3900.

Odkud je to do lékárny nejdál?

Projekt Obce v datech v rámci každého správního obvodu obce s rozšířenou působností našel největší obec, ve které chybí lékárna, a na nejkratší možnou trasu k lékárně nejbližší. Nejhorší dostupnost mají z tohoto pohledu obce Křemže u Českého Krumlova, Poběžovice u Domažlic, Luby u Chebu a Dobré u Dobrušky. Z každé z nich by vám to autem trvalo k nejbližší lékárně přes 16 minut, což ovšem – v porovnání se situací jinde na světě i v Evropě – není rozhodně žádná velká tragédie.

Nad 15 minut by vám cesta k nejbližší lékárně trvala ještě z Měcholup na Žatecku, Českého Rudolce na Dačicku a Trhového Štěpánova na Vlašimsku.

 

Právě se děje

Další zprávy