Láká vás práce vývojáře? Vyzkoušejte si, jak firma na pohovoru prověří vaše znalosti

Ekonomika Ekonomika - za podpory: Siemens Advanta
26. 5. 2021 9:18
Šéfové českých firem se shodují, že za poslední rok prošly jejich podniky výraznou digitalizací. Budoucnost přitom vidí hlavně v umělé inteligenci, cloudu, pokračující automatizaci výroby, 3D tisku i 5G sítí, vyplývá z aktuálního průzkumu PwC CEO Survey. Postupující digitalizace podle expertů promění až třetinu pracovních míst na trhu, ty specializované ale budou ceněny i nadále.

"Plných 92 procent manažerů souhlasí s tím, že je covid-19 přiměl častěji používat digitální technologie," komentuje výsledky průzkumu vedoucí partner technologického poradenství PwC Petr Ložek. "Jen firmy, které se dokážou přizpůsobit novému prostředí, budou úspěšné. Majitelé a manažeři českých firem to vědí, proto můžeme říct, že pandemie způsobila v České republice malou digitální evoluci," dodává.

Digitalizace v následujících letech podle průzkumu povede k proměně pracovního trhu. Podle předpokladů PwC v další dekádě zmizí nebo se zásadně promění až třetina pracovních pozic. Polovina procesů přitom půjde automatizovat už za využití současných technologií. 

"Neznamená to, že digitalizace zvýší nezaměstnanost. Lidé nadále zůstanou největším bohatstvím každé firmy, jejich potenciál bude možné využít na specializovanější činnosti," upozorňuje partnerka PwC zabývající se digitalizací firem Olga Cilečková.

Lidi pro specializované pozice - konkrétně vývojáře softwaru i hardwaru, Linux vývojáře a testery například v současnosti shání vývojová část koncernu Siemens v Praze, Plzni a Brně. Siemens Advanta zaměstnává v Česku přes 300 odborníků, v Evropě pak více než tři tisícovky. 

Siemens Advanta je součástí skupiny Siemens, která má v tuzemsku sedm výrobních závodů, rozsáhlou obchodní strukturu, dvě centra sdílených služeb, třináct vývojových center a oddělení a deset kompetenčních center s globální působností. 

Podíl nezaměstnaných v Česku v dubnu klesl z březnových 4,2 procenta na 4,1 procenta. Nezaměstnanost tak byla nejnižší od loňského prosince, vyplynulo z údajů Úřad práce. Počet uchazečů o práci v evidenci úřadu klesl proti březnu téměř o 9000 na 297 876, zatímco počet volných míst stoupl o 4500 na 343 407. 

"S příchodem jarního období došlo k rozjezdu sezonních prací," uvedl k meziměsíčnímu poklesu nezaměstnanosti generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. 

Zaměstnavatelé podle něj hledají mimo jiné nové zaměstnance ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, zahradnictví, těžbě, ale také v logistice či e-shopech.

Podle generálního ředitele české pobočky poradenské společnosti Randstad Jaceka Kowalaka zahýbalo pracovním trhem právě i rychlé nasazení moderních technologií do firem. "Na jedné straně otevřelo dveře ke vzniku nových pozic a zvýšilo již tak rostoucí poptávku po lidech s technickým zaměřením, na straně druhé pak snížilo poptávku po některých typech pracovníků. Zároveň zkušenost z pandemie otřásla jistotami lidí a nyní pozorujeme poměrně silný trend neochoty kvalifikovaných lidí měnit práci," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy