Katastrofické scénáře se zatím nenaplnily. Koruna je po ukončení intervencí překvapivě klidná

Janis Aliapulios Janis Aliapulios
Aktualizováno 7. 4. 2017 13:17
Den po ukončení devizových intervencí se kurz české měny pohybuje kolem 26,6 koruny za euro. Centrální banka je připravena proti příliš velkým výkyvům měny zasáhnout, stávající posílení o zhruba jedno a půl procenta ji ale nechává v klidu. Ekonomové čekají, že koruna zůstane ještě několik dní nebo týdnů rozkolísaná, postupně by ale měla dál posilovat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Někteří ekonomové a analytici předpovídali, že v prvních hodinách a dnech po ukončení devizových intervencí ČNB bude česká měna procházet prudkými výkyvy. Vyloučeno podle nich nebylo ani její krátkodobé posílení k úrovním kolem 25 korun za euro, nebo naopak oslabení až ke 28 korunám za euro. Nic takového se ale v prvních 24 hodinách po čtvrtečním ohlášení konce kurzového závazku nestalo.

Kurz koruny sice kolísá, zatím nejsilnější hladiny ale dosáhl ve čtvrtek po patnácté hodině. Česká měna se tehdy přiblížila úrovni 26,55 za euro, což představuje posílení jen o zhruba 1,7 procenta. Co se oslabení týče, byly pohyby dokonce ještě menší. Nejvýše se koruna dostala na 27,11 za euro těsně po ukončení intervencí, od té doby se už nad hranici kurzového závazku 27 korun za euro nevyšplhala vůbec.

Vývoj kurzu 24 hodin po konci intervencí
Vývoj kurzu 24 hodin po konci intervencí | Foto: Aktuálně.cz

"Reakce koruny po vyhlášení exitu byla překvapivě klidná na to, jak výrazně je česká měna překoupená a v jakém objemu musela ČNB od září 2016 intervenovat," řekl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Narážel při tom na to, že v posledních měsících před ukončením kurzového závazku výrazně narostl objem peněz, za které spekulanti českou měnu nakupovali s vidinou, že po "exitu" posílí a oni na tom vydělají.

Posílení koruny bylo podle Seidlera prozatím příliš mírné na to, aby spustilo silnější uzavírání zisků. "Koruna začne být výrazněji vyprodávána až při silnějším kurzu alespoň kolem 26 korun za euro," myslí si Seidler.

Guvernér centrální banky Jiří Rusnok po ukončení intervencí uvedl, že ČNB bude připravena v případě příliš velkých výkyvů kurzu na trhu znovu zasáhnout. Konkrétní hodnotu koruny, která by k takovému kroku centrální banku přiměla, Rusnok neuvedl. Naznačil ale, že bankovní rada bude zpočátku tolerovat i výraznější pohyby kurzu. "Naše míra tolerance bude na začátku velmi, velmi široká, protože je potřeba nechat kurz, aby si našel svou úroveň," řekl guvernér.

V bankách jsou eura dražší

V textu zmiňovaný kurz, který se v pátek pohybuje kolem 26,6 koruny za euro, je kurz, za který se obchoduje na finančních trzích. V bankách euro nakoupíte o několik desítek haléřů dráž. Například v České spořitelně je nyní euro za 27,34 koruny. Banky jednak chtějí vydělávat i na směně peněz, dále také musí pokrýt náklady, které se směnou mají - práce s hotovostí, mzda bankéře atd.

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela by ČNB pravděpodobně reagovala na posílení pod 25 korun za euro. Na druhé straně by mohla centrální banka zasáhnout v případě prolomení hladiny 28 korun za euro."Předpokládáme ale, že se kurz koruny k těmto hodnotám v prvních měsících nepřiblíží, a ČNB tak bude moci zůstat v klidu," řekl Zeisel.

Kromě kurzu koruny na ukončení intervencí výrazněji reagovaly také výnosy českých státních dluhopisů. V případě bondů s dvouletou splatností výnos vzrostl na nejvyšší úroveň za posledních osm měsíců, když se dostal na -0,066 procenta ročně. Ve čtvrtek dopoledne se přitom výnos pohyboval okolo -0,3 procenta a v polovině března, tedy ještě před uplynutím takzvaného tvrdého závazku ČNB, dosahoval dokonce -0,75 procenta.

ČNB opustila intervenci České koruny. O kolik procent koruna posílí a bude potřeba dalšího zásahu ČNB?
 

Právě se děje

Další zprávy