Jak poznám pochybné polské hovězí? Poradí kód na obalu, podívejte se, co vše prozradí

nev nev, MZ ČR
6. 2. 2019 10:49
Kauza polského hovězího masa pocházejícího z utajených porážek nemocných zvířat hýbe Evropou. Systém evidence a monitoringu masa je přitom v Evropské unii propracovaný a z etikety lze vyčíst ledaco. Podívejte se na přehled nejdůležitějších faktů ohledně bezpečnosti potravin v aktuální kauze i na to, jak podle ministerstva zemědělství máme maso vybírat.
Řeznictví.
Řeznictví. | Foto: Jakub Plíhal

Jak funguje systém označování masa?

Povinně se původem označuje maso, tj. příčně pruhovaná kosterní svalovina. Původem se nemusí označovat tuk, kůže, orgány a další tkáně, které se neskládají z příčně pruhované kosterní svaloviny.

Povinné označování původu masa se vztahuje pouze na nezpracované čerstvé maso, tj. chlazené nebo mražené (maso bez zchlazení lze na trh uvádět pouze za účelem výroby zvláštních produktů). Maso může být v půlkách, čtvrtích, dělené na části, plátkované, vykostěné, rozsekané, krájené, mleté, rozmražené apod.

Povinné označení původu masa se nevztahuje na maso, které bylo zpracováno tak, že byla změněna jeho podstata (tepelně upravené, sušené, marinované, uzené apod.) tj. nevztahuje se na masné výrobky a masné polotovary.

Povinné označování původu se vztahuje na maso určené pro konečného spotřebitele a zařízení stravovacích služeb, a to na balené, zabalené i nebalené. V případě nebaleného masa se povinné údaje o původu uvedou v blízkosti místa nabízení masa k prodeji (např. na informační tabuli, na štítku umístěném na prodejní vitríně atp.)

Povinné údaje u hovězího masa:

Identifikační číslo zvířete nebo skupiny Schvalovací číslo jatek Schvalovací číslo bourárny Země narození Země výkrmu / chovu Země porážky

Pokud je v jednom balení pro konečného spotřebitele několik kusů masa (i z různých živočišných druhů), musí být požadované údaje o zemích uvedeny pro každý živočišný druh zvlášť. Současně musí být na obalu uveden kód šarže (kód šarže může být zastoupen datem spotřeby, obsahuje-li toto datum den a měsíc.

V případě hovězího masa musí být pro vytvoření šarže použito maso zvířat poražených ve stejné zemi (pro mleté maso a ořezy stačí pouze tato podmínka) a musí být narozena ve stejné zemi a chována ve stejné zemi nebo zemích (dělené maso).

Šarže může být tvořena masem ze zvířat poražených až na 3 jatkách, v tomto případě se uvede údaj "Zvířata ze skupiny poražena v (název země, kde k porážce došlo), (schvalovací číslo nebo čísla jedněch, dvou nebo tří příslušných jatek)" nebo z masa bouraného až ve 3 bourárnách, uvede se údaj "Maso ze šarže bouráno v (název země, kde bylo maso bouráno), (schvalovací číslo nebo čísla jedné, dvou nebo tří příslušných bouráren)".

 

Právě se děje

Další zprávy