Jak poznám pochybné polské hovězí? Poradí kód na obalu, podívejte se, co vše prozradí

nev nev, MZ ČR
6. 2. 2019 10:49
Kauza polského hovězího masa pocházejícího z utajených porážek nemocných zvířat hýbe Evropou. Systém evidence a monitoringu masa je přitom v Evropské unii propracovaný a z etikety lze vyčíst ledaco. Podívejte se na přehled nejdůležitějších faktů ohledně bezpečnosti potravin v aktuální kauze i na to, jak podle ministerstva zemědělství máme maso vybírat.
Řeznictví.
Řeznictví. | Foto: Jakub Plíhal

Povinné údaje u hovězího masa

Pokud je v jednom balení pro konečného spotřebitele několik kusů masa (i z různých živočišných druhů), musí být požadované údaje o zemích uvedeny pro každý živočišný druh zvlášť. Současně musí být na obalu uveden kód šarže (kód šarže může být zastoupen datem spotřeby, obsahuje-li toto datum den a měsíc.

Povinné údaje u hovězího masa:

Identifikační číslo zvířete nebo skupiny Schvalovací číslo jatek Schvalovací číslo bourárny Země narození Země výkrmu / chovu Země porážky

V případě hovězího masa musí být pro vytvoření šarže použito maso zvířat poražených ve stejné zemi (pro mleté maso a ořezy stačí pouze tato podmínka) a musí být narozena ve stejné zemi a chována ve stejné zemi nebo zemích (dělené maso).

Šarže může být tvořena masem ze zvířat poražených až na 3 jatkách, v tomto případě se uvede údaj "Zvířata ze skupiny poražena v (název země, kde k porážce došlo), (schvalovací číslo nebo čísla jedněch, dvou nebo tří příslušných jatek)" nebo z masa bouraného až ve třech bourárnách, uvede se údaj "Maso ze šarže bouráno v (název země, kde bylo maso bouráno), (schvalovací číslo nebo čísla jedné, dvou nebo tří příslušných bouráren)".

 

Právě se děje

Další zprávy