Růst cen v červnu nepotěšil milovníky neřestí. Zdražily tabákové výrobky i alkohol

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 10. 7. 2020 13:16
Spotřebitelské ceny v červnu zrychlily růst na 3,3 procenta z květnových 2,9 procenta. Zdražovaly hlavně potraviny a bydlení, ale dražší byl i alkohol a tabák. Naopak méně než před rokem lidé v červnu platili za dopravu a telekomunikační služby. V pátek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny zboží v červnu vzrostly meziročně o 3,4 procenta, ceny služeb o 3,1 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Červnová meziroční inflace byla o 0,4 procentního bodu vyšší, než odhadovala Česká národní banka (ČNB) v prognóze, uvedl v pátek ředitel sekce měnové ČNB Petr Král.

"K červnovému meziročnímu růstu inflace přispěly nejvíce ceny potravin, bydlení, ale také dražší alkohol a tabák. Ceny tabákových výrobků vzrostly ve srovnání s loňským červnem o více než 12 procent, ceny piva a vína byly vyšší o více než pět procent," vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Výrazně více než před rokem platili spotřebitelé letos v červnu za ovoce, které zdražilo o 27,2 procenta. Téměř o 16 procent zdražil cukr a téměř třináctiprocentní zdražení statistici zaznamenali u mouky. O více než desetinu podražilo meziročně také vepřové a uzeniny.

Výrazně zdražil například květák. Zatímco loni v červnu stál kilogram podle údajů ČSÚ necelých 37 korun, letos už to bylo přes 58 Kč. Obdobně brokolice zdražila meziročně o 20 korun na více než 49 Kč za kilo. Ještě větší zdražení bylo u některých druhů ovoce. O 23 korun na 140,51 za kilogram zdražily jahody a cena citronů stoupla za 12 měsíců o více než 27 korun na 75,68 Kč.

Hlouběji do peněženky než loni museli sáhnout i zákazníci v řeznictví. Za kilo poličanu platili letos v červnu téměř 244 koruny, o zhruba 34 Kč více. Anglická slanina zdražila o 18 korun na 193,27 koruny za kilogram.

"Zvyšování cenové hladiny v červnu nepotěšilo milovníky neřestí. Ceny tabákových výrobků meziročně vzrostly o 12,2 procenta. Zdražilo i pivo o 5,2 procenta a víno o 5,4 procenta. Milovníky letního grilování jistě nepotěšila zpráva, že ceny masa meziročně vzrostly o 8,8 procenta a ceny uzenin dokonce o 11,6 procenta. Naštvaní mohou být i milovníci zdravého životního stylu, kteří se museli smířit se zdražením ovoce o 27,2 procenta," komentoval data ČSÚ analytik BH Securities Štěpán Křeček. 

Více peněz za nájem i elektřinu

Kromě potravin vydávali lidé v červnu více peněz také za bydlení. Ceny nájmů bytů stouply meziročně o 3,1 procenta. Za elektřinu lidé platili o 7,6 procenta více. Vyšší byly také ceny vodného a stočného či plynu.

Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly v červnu také ceny v oddíle stravování a ubytování. Ceny stravovacích služeb stouply podle statistiků o 5,5 procenta.

Naopak o 2,6 procenta klesly oproti loňskému roku ceny v oddíle doprava. O čtyři procenta zlevnily také ceny telefonních a faxových služeb.

Ve srovnání s květnem vzrostly ceny v červnu o 0,6 procenta. Také v tomto případě byl vývoj ovlivněn zejména zdražováním alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Z potravin byly vyšší především ceny ovoce, které stouply o necelá procenta. Naopak ceny zeleniny či nealkoholických nápojů klesly.

Experti: Růst inflace na podzim zpomalí

Podle některých odborníků by inflace ve zbytku letošního roku neměla dál růst, ale navzdory aktuálnímu zvýšení naopak zpomalovat. Domnívá se tak například analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. 

"Snížení nákupní aktivity tuzemských spotřebitelů, způsobené obavami o další ekonomický vývoj bude samo o sobě brzdit cenový růst. S postupným dobíháním vládních podpůrných programů navíc předpokládáme nárůst tuzemské nezaměstnanosti a zpomalování růstu mezd, což dále omezí koupěschopnost," uvedl Hradil. 

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek vidí šance na pokles meziroční inflace pod hranici tří procent v říjnu. Vzedmutá cenová hladina podle něj zřejmě přetrvá nejméně do konce léta. 

"V závěru roku by se mohla inflace dokonce dostat pod dvě procenta, což bylo ještě na začátku února nemyslitelné," doplnil k výhledům do budoucna analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. 

Video: Květák za stovku? Vysoké ceny jsou nová realita, budeme si muset zvyknout, říká Pýcha

Na drahé ovoce a zeleninu si budeme muset zvyknout, evropská politika má za cíl přecházet na ekologické zemědělství bez pesticidů, říká Pýcha. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy