Hlavně to neprojezte. Ekonomové radí vládě, kam dát peníze v době růstu

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 9. 2015 6:57
Anketa: Jak využít výrazné oživení české ekonomiky? V první řadě je teď čas na vyrovnaný rozpočet, zdůrazňují odborníci.

Daniel Münich, profesor na CERGE-EI

Daniel Münich, profesor na CERGE-EI
Daniel Münich, profesor na CERGE-EI | Foto: Daniel Münich

Jak by měla vláda naložit s případným přebytkem rozpočtu, respektive vyšším než původně očekávaným příjmem?

S ohledem na dlouhodobý deficit českých veřejných rozpočtů a na výhled demografického stárnutí velí zodpovědnost peníze vybrané do státního rozpočtu navíc neutratit. Vláda má navíc to štěstí, že se nachomýtla k vládnutí v období zřejmě poměrně vysokého a zdravého hospodářského růstu. Takže není radno ekonomiku dodatečně podporovat dalším růstem veřejných výdajů.

Kam až by měla vláda při takto příznivých podmínkách stlačit schodek rozpočtu pro příští rok?

Vláda by měla hledět primárně na takzvaný strukturální deficit, tedy deficit zohledňující aktuální tempo hospodářského růstu. Zatímco v době hospodářské krize by bylo 70 miliard krásný výsledek, možná až zbytečně a příliš bolestně, v době, kdy ekonomika svižně roste o několik procent ročně, představuje 70miliardový deficit výsledek dost chabý.

Pro jaké kroky vlády je teď nejpříznivější čas?

Je třeba začít hledat vnitřní rezervy, protože na daních stát vybírá dost. Hledání rezerv souvisí s hodnocením dopadů stávajících a navrhovaných politik (tedy toho, co vláda dělá nebo připravuje - pozn. red.), což se u nás buď nedělá vůbec, nebo jen symbolicky. Jenomže tomu se říká strukturální reformy. S tím je spojeno hodně práce, přesvědčování voličů a nepopulárních kroků, jejichž výsledky se dostaví až za několik let.

 

Právě se děje

Další zprávy