Český průmysl dál výrazně roste, překvapil analytiky

Ekonomika Radek Bednařík, Ekonomika
Aktualizováno 7. 9. 2015 9:47
Analytici očekávali meziroční růst červencové produkce o necelá tři procenta, ve skutečnosti podle pondělních údajů Českého statistického úřadu vzrostl výkon průmyslových výrobců o 4,6 procenta. Nová čísla tak potvrzují dobré vyhlídky domácí ekonomiky. V růstu pokračuje i stavebnictví.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Očekávání odborníků, že v červenci výrazně zpomalí růst průmyslové produkce, se nenaplnila.

Zatímco podle agentury Reuters očekávali analytici meziroční růst červencové produkce o necelá tři procenta, ve skutečnosti podle pondělních údajů Českého statistického úřadu vzrostl výkon průmyslových výrobců o 4,6 procenta.

"Dnešní čísla jen potvrzují dobré vyhlídky domácí ekonomiky. Slušné tempo domácího průmyslu se pozitivně odráží na nezaměstnanosti, která se v červenci pohybovala lehce nad šesti procenty," říká Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin.

Po očištění vlivu rozdílného počtu pracovních dnů si vedli čeští průmyslníci v červenci ještě lépe - meziroční růst dosáhl 7,2 procenta. Letošní červenec měl ve srovnání s loňským o jeden pracovní den méně. V meziměsíčním srovnání pak hodnota průmyslové produkce vzrostla o 1,3 procenta.

Růst průmyslové výroby tradičně táhl automobilový průmysl - jeho produkce meziročně vzrostla o devět procent a na téměř pětiprocentním růstu se podílel 1,7 procentního bodu.

Meziročně naopak poklesla výroba chemických látek a přípravků (-3,6 procenta) a farmaceutických výrobků (-10,9 procenta).

Firmám se v červenci podařilo nabrat více nových zakázek než v červenci předchozího roku. Jejich hodnota meziročně vzrostla o 2,2 procenta. Zakázky z Česka zaznamenaly v meziročním srovnání pokles o více než šest procent, ty zahraniční naopak vzrostly o téměř sedm procent.

Počet lidí, kteří pracují v průmyslu, se v červenci meziročně zvýšil, a to o 3,3 procenta. Vzrostla i hrubá mzda, a to o rovná tři procenta na 28 512 Kč.

Výrazně rostlo i stavebnictví

Stavebnictví si v červenci - stejně jako průmysl - rovněž připsalo výrazný růst své produkce. Ta se v meziročním srovnání zvýšila o 12,3 procenta, po očištění vlivu různého počtu pracovních dnů se zvýšila dokonce o 14 procent.

Meziměsíčně stavební firmy zvýšily svou produkci o téměř dvě procenta.

Naopak klesl počet zaměstnanců ve stavebnictví - oproti stejnému měsíci předchozího roku se jejich počet snížil o více než dvě procenta. Hrubá mzda ale naopak vzrostla o 7,3 procenta a dosahovala 33 109 Kč.

"Stavebnictví nemůže nerůst. V období, kdy se staví téměř všude, obzvláště v oblasti dopravních staveb, je pokles nereálný," říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit. "Negativní zpráva ale přichází do budoucna. V červenci se vydalo výrazně méně stavebních povolení. K tomu se začalo stavět méně nových bytů, stejně jako se jich méně dokončilo," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy