Historie burzy: Od kupců v Bruggách po ukradený kožich pražského makléře

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
22. 12. 2018 14:03
Burzovní obchody v Evropě pamatují několik století. U nás se jejich historie začala psát až ve století devatenáctém. A je to příběh dosti pohnutý.
Zasedání pražské burzy ve vlastní budově v roce 1938.
Zasedání pražské burzy ve vlastní budově v roce 1938. | Foto: Burza cenných papírů Praha

Kuriozity z jednání

Kromě běžných problémů z provozu burzy a častých intervencí a požadavků z ministerstva financí komora občas řešila i různé kuriózní záležitosti. Například nevhodné výroky nebo ukradený kožich.

Jedním z hlášení, která komora na zasedání 4. února 1921 projednávala, byly nevhodné výroky členů. Pan Lion řekl, že se nebude starati o vyhlášky burzovní komory, a poté pan Vostřel prohlásil: "To by bylo pěkné, abyste někoho z burzy vylučovali." Oba dostali důtku s tím, že v případě opakování budou z burzy vyloučeni. 

Jedním z bodů zasedání 19. února 1923 byla žádost makléře Oskara Robitscheka o náhradu za kožich odcizený v burzovní předsíni. O náhradě měl rozhodnout burzovní sekretář. Zároveň se rozhodlo, že si burza převezme šatny do vlastní režie, a stanovila poplatek ve výši 50 haléřů za osobu.

  • Období první republiky patří k nejúspěšnějším v historii pražské burzy cenných papírů. Jeho vyvrcholením mělo být nastěhování burzy poprvé v historii do její vlastní budovy. Tehdy ovšem nikdo netušil, že to bude tečka za její existencí na řadu let.
 

Právě se děje

Další zprávy