Historie burzy: Od kupců v Bruggách po ukradený kožich pražského makléře

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
22. 12. 2018 14:03
Burzovní obchody v Evropě pamatují několik století. U nás se jejich historie začala psát až ve století devatenáctém. A je to příběh dosti pohnutý.
Makléři na pražské burze sídlící v budově České banky ve Vodičkově ulici v roce 1931.
Makléři na pražské burze sídlící v budově České banky ve Vodičkově ulici v roce 1931. | Foto: Burza cenných papírů Praha

Hezké časy pražské burzy

Znovu se burza rozjela v roce 1919 a tentokrát ji čekaly hezké časy. Konečně získala podporu státu, zvláště pak ministra financí Aloise Rašína. Ten dokonce nabídl burze nové sídlo k pronájmu, a to kostel v Hybernské ulici. K využití nabídky nakonec nedošlo a burza se v roce 1922 přestěhovala do paláce České banky ve Vodičkově ulici.

Obchod nabyl brzy po vzniku republiky takových rozměrů, že už nebyly možné do té doby přímé obchody. Proto byla založena Pražská súčtovací banka, která byla pověřena burzovní komorou k vypořádání burzovních obchodů.  

  • Do burzy si nově zájemci museli koupit celoroční vstupenky za tisíc korun, které je opravňovaly k obchodování na burze. Pokud správa burzy pochybovala o vhodnosti uchazeče, mohla vyžadovat ještě podpisy dvou dalších dlouhodobých návštěvníků burzy jako garanci.
 

Právě se děje

Další zprávy