Historie burzy: Od kupců v Bruggách po ukradený kožich pražského makléře

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
22. 12. 2018 14:03
Burzovní obchody v Evropě pamatují několik století. U nás se jejich historie začala psát až ve století devatenáctém. A je to příběh dosti pohnutý.
Ukázka kurzovního lístku pražské burzy z roku 1871 z Finnanzielle Zeitung. Jde o reprodukci originálu uloženého v archivu Státní knihovny ČR - Klementinum.
Ukázka kurzovního lístku pražské burzy z roku 1871 z Finnanzielle Zeitung. Jde o reprodukci originálu uloženého v archivu Státní knihovny ČR - Klementinum. | Foto: Burza cenných papírů Praha

Nejprve extrémní zájem, pak živoření

V prvních dnech lidé o obchody s cennými papíry velký zájem neměli. V historických materiálech se píše: "Širší obecenstvo, nejsouc dosti obeznámeno s povahou bursy, se ho jen skrovně zúčasnilo." Pak se ale vítr rychle otočil. Už v dubnu 1872 se kvůli extrémnímu zájmu obchodníků trh přehřál. Burzovní komora požádala sice banky, aby upustily od vydávání nových emisí a zavádění nových akcií, ale výstraha přišla pozdě.

Později se burza zase vzpamatovala, ale už nebyla tak čilá. A navíc v roce 1873 nastal úpadek na vídeňské burze, který se dotkl i té pražské. Živořila pak desítky let až do vzniku samostatného Československa. Tedy s výjimkou válečných let, kdy byla burzovní shromáždění pro obchod s cennými papíry v Praze zakázána.

 

Právě se děje

Další zprávy