Historie burzy: Od kupců v Bruggách po ukradený kožich pražského makléře

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
22. 12. 2018 14:03
Burzovní obchody v Evropě pamatují několik století. U nás se jejich historie začala psát až ve století devatenáctém. A je to příběh dosti pohnutý.
Foto: Lukáš Bíba

Novodobá historie

Znovu se o pražské burze začalo mluvit po pádu komunismu. Ale až v roce 1992 vzniklo sdružení dvanácti bank a pěti brokerských společností, které se později přeměnilo na obchodní společnost Burza cenných papírů Praha.

Oficiálně svou činnost rozběhla v dubnu 1993, a tak letos slaví 25. výročí vzniku. Nejprve sídlila v domě na Můstku, po třech letech se přestěhovala do vlastního Burzovního paláce v Rybné ulici, kde je dodnes. Nejde ovšem o její vlastní budovu. Tu měla jen za první republiky.

Po znovuotevření zažila burza doslova boom, kdy se na trhu díky kuponové privatizaci ocitly stovky státních firem, ze kterých se přes noc staly akciové společnosti. Později sice obchody poklesly, nicméně se obchodovalo stále svižně až do roku 2008. Ekonomická krize se na obchodování výrazně podepsala a od té doby se obchody na původní objem nevrátily. 

  • Majoritním akcionářem pražské burzy je Wiener Börse AG. Je součástí skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG), jejímiž členy jsou také další tři středoevropské burzy cenných papírů, a to ta ve Vídni, v Budapešti a Lublani.

Obchodování na pražské burze probíhá prostřednictvím licencovaných obchodníků s cennými papíry, kteří jsou zároveň členy burzy. Jedná se především o banky a makléřské firmy. Jestliže se tedy běžný investor rozhodne na burze investovat, musí se obrátit na některého z členů burzy.

 

Právě se děje

Další zprávy