Historie burzy: Od kupců v Bruggách po ukradený kožich pražského makléře

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
22. 12. 2018 14:03
Burzovní obchody v Evropě pamatují několik století. U nás se jejich historie začala psát až ve století devatenáctém. A je to příběh dosti pohnutý.
Budova původně pražské burzy na dnešní Wilsonově ulici. Ve své historicky první samostatné budově sídlila burza pouhých pět let.
Budova původně pražské burzy na dnešní Wilsonově ulici. Ve své historicky první samostatné budově sídlila burza pouhých pět let. | Foto: Burza cenných papírů Praha

Místo makléřů komunističtí pohlaváři

Budova burzy byla spolu s obytným domem bez náhrady vyvlastněna pro účely Národního shromáždění. Z dokumentů ustaveného Sboru likvidátorů pražské burzy pro zboží a cenné papíry mimo jiné vyplývá, že veškerý inventář burzy byl zpeněžen, bronzové sochy umístěné v průčelí budovy byly darovány Národní galerii, další sochy zmizely.

Na přelomu 60. a 70. let 20. století byla budova přestavěna a rozšířena. Od ledna 1969 tam zasedalo Federální shromáždění, a to až do roku 1992, kdy zaniklo spolu s československou federací.

  • Od roku 1995 tam sídlilo Rádio Svobodná Evropa a dnes budova slouží Národnímu muzeu. Od roku 2000 je budova prohlášena za kulturní památku. Že šlo o budovu peněžní burzy, dnes málokdo ví. 
 

Právě se děje

Další zprávy